Müller Cecília rátenyerelt a piros gombra: Vészhelyzetet hirdetett a tiszti főorvos, vörösbe borul az ország

Müller Cecília a várható hőség miatt figyelmezteti az embereket.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig Müller Cecília országos tiszti főorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. Erről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) közös közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Mint írták, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Az NNGYK és az OKF ezért azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, elsősorban vizet.

A déli órákban senki se tartózkodjon a tűző napon,

és ne feledkezzen meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről. Továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát – részletezték.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartózkodóknak azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak vízbe.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy

gyermekeket, továbbá háziállatot még néhány percre se hagyjon senki a parkoló autóban.

Még a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – írták.

Kérték továbbá mindenkitől, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtson tüzet. Ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Valamint figyelmeztettek, hogy grillezéskor vagy bográcsozáskor a tüzet egyetlen percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Hozzátették, ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

Valódi Hírek