Mi a frász folyik itt? Félmilliót fizetnek annak, aki beajánl valakit katonának

A Magyar Honvédség fizet, ha valaki bevisz egy tartalékost.

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését. Az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez – mondta el az MTI-nek a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka szombaton a tatárszentgyörgyi lőtéren.

Tartalékosokat keresnek

Drót László dandártábornok a területvédelmi tartalékos katonák lövész szakfelkészítésén és éles lövészetén arról beszélt, hogy a honvédség még 2017-ben kezdte meg a tartalékos állomány rendszerének felállítását. Hozzátette, hogy

a múlt évben megalakult hét területvédelmi tartalékos ezred.

Ezek kötelékében összesen 21 zászlóalj teljesít szolgálatot.

„Az ország minden területén rendelkezésre állunk”

– fűzte hozzá a dandártábornok.

Drót László elmondta, hogy a területvédelmi erők parancsnoksága 2023-ban jött létre azzal a céllal, hogy felügyelje, irányítsa a hét ezred működését.

Megfizetik, aki beáll tartalékosnak

„Eljutottunk odáig, hogy maga a rendszer készen áll arra, hogy nagyobb létszámú tartalékos állományt fogadjon”

– tette hozzá a parancsnok. A dandártábornok azt mondta, hogy a toborzás célközönsége a 18–55 év közötti korosztály. Hozzátette, hogy a jelentkezők különböző juttatásokban részesülnek:

  • szerződéskötéskor egyszeri bruttó 150 ezer forintot kapnak,
  • a rendelkezésre állási díj bruttó havi 50 ezer forint.
  • A felsőoktatásban tanulók havonta bruttó 160 ezer forint,
  • a szakképzésben tanulók bruttó 110 ezer forint ösztöndíjra jogosultak, amennyiben tanulmányaik alatt szolgálatot vállalnak.

„Emellett bruttó 500 ezer forintos eseti ajánlási bónusz jár annak, aki még egy területvédelmi tartalékost hoz magával”

– fűzte hozzá Drót László.

A Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka elmondta, hogy a szerződéseket általában öt évre kötik. Az első évben 25 nap, a következő években 15 nap, kötelezően pedig 7 nap kiképzéssel tudják eljuttatni a tartalékosokat addig a szintig, hogy megfelelően fel legyenek készítve az ország fegyveres védelmére.

Valódi Hírek