Hatalmas siker: Magyar cukrász lett a világ legjobb fagylaltkészítője (+videó)

Fazekas Ádám a málnával ízesített pisztácia ízű fagylalt sikerének hála bezsebelte az első helyet egy rangos listán.

Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda fagylaltkészítője lett 2024 legjobbja a Gelato Festival World Ranking világranglistáján – jelentették be a verseny szervezői a napokban egy Rómában tartott sajtótájékoztató keretében.

A budapesti cukrászda fagylaltkészítője 227 ponttal és 3 koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára. A magyar fagylaltkészítő mester

2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét.

2022-ben második lett a Gelato Festival World Ranking ranglistáján, amelyen most az élre került.

A sajtótájékoztatón Fazekas Ádám málnával ízesített pisztáciafagylaltját mutatták be, de a nemzetközi ranglista első helyét nem egyetlen alkotással nyerte el.

Az idei második helyezett Giovanni Bonazzi lett az olaszországi Paronából, a harmadik helyen a San Franciscó-i Savannah G. Lee végzett.

A kézműves fagylaltkészítők nemzetközi versenyét 2011 óta rendezik meg. Az utóbbi 13 évben több mint 8 ezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több 100 szakértőből álló zsűri.

Az idén több mint 1200-an indultak a megmérettetésen a világ minden részéről, nemcsak Európából és Észak-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is. Ahhoz, hogy felkerülhessenek a nemzetközi ranglistára, a cukrászoknak legalább 2 éven át különböző eseményeken, bemutatókon, fagylaltfesztiválokon kell részt venniük termékeikkel. Azokért koronában mért pontokat kapnak.

A fagylaltkészítő mesterek világranglistája a Gelato Festival, a Kézműves Fagylalt-, Cukrászati és Péktermékek Nemzetközi Vására (Sigep-IEG Expo) és az ismert fagylaltgépgyártó Carpigiani ötletéből indult. A cél a világ több mint 100 ezer kézműves fagylaltozójának feltérképezése és megismertetése volt.

A Gelato Festival nevű kezdeményezés 2010-ben debütált Firenzében, mivel a világ első gelato-receptje a toszkán városban született a sokoldalú Bernardo Buontalentinek köszönhetően. Az építészként is ismert Buontalenti 1559-ben „találta fel” a fagylaltot. Azóta az esemény bővítette határait, először Olaszország többi részén, majd Európában és – 2017 óta – az Egyesült Államokban 80 fesztivált rendeztek.

Mutatunk egy videót Fazekas Ádámról, amint az egyik díjnyertes fagylaltját készíti

(MTI/Hamu és Gyémánt/YouTube)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek