Most van bajban Orbán: Ezzel kihúzta a gyufát Putyinnál a miniszterelnök

Hivatalos.

Döntött az EU: elfogadták az újabb szankciós csomagot Oroszország ellen

„Pénteken megállapodtak az Európai Unióhoz akkreditált nagykövetek

a 14. szankciós csomagról, válaszul az Ukrajna elleni orosz agresszióra”

– tudatta a belga soros elnökség az X közösségi oldalon.

Orbán Viktorék is megszavazták a Putyinék elleni intézkedéseket

Közölték: a frissen elfogadott szankciós csomag új, célzott intézkedéseket biztosít, és a kiskapuk megszüntetésével maximalizálja a meglévő szankciók hatását.

Az információk szerint a 14. csomag ügyében hosszas tárgyalások kezdődtek, ugyanis a magyar és a német kormány késleltette az intézkedések elfogadását, péntekre azonban

teljes körű lett az egyetértés.

A csomag legfontosabb eleme, hogy szankciókat vezet be az Oroszországból származó cseppfolyósított földgázra (LNG), amelyből több tagország is jelentős mennyiséget vásárolt az ukrajnai háború kitörése óta. Az újabb szankciós intézkedés ugyanakkor nem teljes körű, csak azokra a szállítmányokra vonatkozik, amelyeket az európai vállalatok tovább értékesítenének harmadik országoknak. A szankciókkal kapcsolatos végső döntést várhatóan a külügyminiszterek jövő heti ülésén hozzák majd meg.

Miről beszélt Szijjártó Péter?

Emlékezetes Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május végén a 14. szankciós csomagról kijelentette: ebben a formájában „ellentétes Magyarország gazdasági érdekeivel, ráadásul hazánk energiaellátásának biztonságát is veszélybe sodorná,

a kormány ezért nem hajlandó megszavazni”

– mesélte akkor, hozzáfűzve: az intézkedések – szavai szerint – „mélyütést” vinnének be a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripar számára, alapvetően veszélyeztetnék az energiaellátás fizetési módját, jóval lassabbá és bonyolultabbá tennék a paksi bővítést, valamint súlyosan sértenék Magyarország szuverenitását – magyarázta még.

Szijjártó Péter azt is elismételte: az eddigi 13 csomag szerinte mind „kudarcot vallott”, és megjegyezte, szerinte a szankciók „sokkal többet ártottak Európának, mint Oroszországnak.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek