Harangoznak a Fideszben: Orbán egyik legharcosabb kritikusa lesz a NATO-főtitkár

Mark Rutte lesz a NATO következő főtitkára az értesülések szerint.

Mark Rutte lesz a következő NATO-főtitkár, miután mind a 32 tagállam megállapodott arról, hogy a holland ügyvivő kormányfő kövesse Jens Stoltenberget a poszton. Erről a 444.hu számolt be csütörtökön.

Mi lehet tudni Mark Rutte leendő NATO-főtitkárról?

Januárban futott be a hír, hogy Rutte lehet az egyik legesélyesebb jelölt a NATO-főtitkári posztra. A támogatói arra törekedtek, hogy ő vegye át Jens Stoltenbergtől a stafétát. Utóbbi októberben távozik a posztról, az új főtitkár személyét egyhangúlag kell támogatniuk a tagállamoknak. Akkor még szükség volt néhány kelet-európai tagország áldására, amely a jelek szerint mára meglett.

Mark Rutte leköszönő holland kormányfőnek korántsem rózsás a viszonya Orbán Viktorral. 2022 decemberében összezörrentek az EU-s források miatt, a holland és német parlament ugyanis arra utasította országaik vezetőit, hogy csak abban az esetben járuljanak hozzá a Magyarországnak szánt visszatartott uniós források felszabadításához, ha a magyar kormány

„ellenőrizhető és visszafordíthatatlan lépéseket tett a jogállamiság megerősítése és a csalások megelőzése érdekében”.

Rutte nyíltan támogatja Volodimir Zelenszkijt.

Kapcsolódó: Valami készül? Orbán egyik legismertebb kritikusa lehet a NATO vezetője

Rutte és Orbán a napokban kétoldalú egyeztetéseket folytattak Brüsszelben. Erről maga a holland politikus számolt be, miután az EU-s munkavacsorán nem sikerült megválasztaniuk a közösség leendő vezetőit. Rutte hangsúlyozta, hogy jó hangulatú volt az egyeztetés. Megjegyezte ugyanakkor, „óvatosan optimista” azzal kapcsolatban, hogy végül megkapja Magyarország támogatását a NATO főtitkári tisztségére való pályázásához.

A magyar miniszterelnök a minap jelentette be, hogy kész támogatni Mark Rutte NATO-főtitkári kinevezését.

Erről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

Románia is igent mondott

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére – közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.

A román államfő visszalépéséről szóló döntést a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülése után megjelent sajtóközleményben hozták nyilvánosságra. A közlemény szerint Iohannis a nemzetbiztonsági testület ülésén bejelentette, hogy visszalépéséről már a múlt hét végén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket – részletezték az MTI-n.

Iohannis kikérte a CSAT tagjainak véleményét Mark Rutte jelöltségéről. A román Legfelsőbb Védelmi Tanács egyetértett azzal, hogy Románia támogassa a távozó holland miniszterelnököt a NATO-főtitkári poszt elnyerésében – közölte a román elnöki hivatal.

Jens Stoltenberg Budapesten járt

A leköszönő főtitkár a Bukaresti Kilencek rigai fóruma után közölte, hogy a NATO nem küld katonai missziót Ukrajnába (!).

„Alig várom, hogy leüljek, és megvitassam Orbán Viktorral a washingtoni csúcstalálkozó napirendjét, amely egyaránt magában foglalja a NATO biztonságát és elrettentő erejét, valamint

Ukrajna támogatását”

– mondta Stoltenberg, aki rövidesen megérkezett Budapestre. Ott Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatót. Utóbbi bejelentette, immár nem él vétóval bizonyos, Ukrajnát érintő kérdések kapcsán a NATO-ban. Emellett megkérte a NATO-főtitkárt, erősítse meg, hogy minden, a NATO területén kívüli katonai akció a NATO szabályait és hagyományait követve csak önkéntes jellegű legyen.

Megjegyezzük, hogy a NATO szabályai nem az elmúlt pár napban változtak meg, azaz ez eddig is így volt.

Kapcsolódó:

Kőkemény üzenetet küldött Pressman a NATO-ról megannyiszor kamuzó Orbánéknak (+videó)

Kiderült: Hiába nyalt be a NATO-főtitkárnak Orbán, rendkívüli csapás érheti Magyarországot

Valódi Hírek