Valami készül? Orbán egyik legismertebb kritikusa lehet a NATO vezetője

Koránt sem rózsás a viszonyuk.

Mark Rutte lehet az egyik legesélyesebb jelölt a NATO-főtitkári posztra; a támogatói arra törekszenek, hogy ő vegye át Jens Stoltenbergtől a stafétát – írta a minap a Bloomberg.

Utóbbi októberben távozik a posztról, az új főtitkár személyét egyhangúlag kell támogatniuk a tagállamoknak, ám jelenleg még szükség van néhány kelet-európai ország áldására.

Mark Rutte leköszönő holland kormányfőnek korántsem rózsás a viszonya Orbán Viktorral. 2022 decemberében összezörrentek az EU-s források miatt, a holland és német parlament ugyanis arra utasította országaik vezetőit, hogy csak abban az esetben járuljanak hozzá a Magyarországnak szánt visszatartott uniós források felszabadításához, ha a magyar kormány

„ellenőrizhető és visszafordíthatatlan lépéseket tett

a jogállamiság megerősítése és a csalások megelőzése érdekében”.

Mindenesetre a NATO-főtitkár szerepe kulcsfontosságú, az új vezetőnek többek között az orosz-ukrán háború kiterjedését is meg kell akadályoznia. Rutte nyíltan támogatja Volodimir Zelenszkijt, és minden bizonnyal erre bátorítaná a katonai szövetség tagjait is.

A politikus októberben még a NATO-főtitkársággal összefüggő ambícióiról nyilatkozott, ám a januári davosi Világgazdasági Fórumon már nem ejtett szót a témáról.

(Index/Nyugati Fény)

Valódi Hírek