Kiadták a friss veszélyjelzést: Országszerte életbe lépett a vörös kód

Mutatjuk a vörös kód részleteit!

Szerdán az Északi-középhegység keleti felének kivételével nagy területen emelkedhet a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok fölé, az Alföld déli felén, illetve a Dunántúl délkeleti részein helyenként 27 foknál is magasabb lehet a napi középhőmérséklet – figyelmeztetett a HungaroMet Zrt. a szerdán kiadott veszélyjelzésében.

A meteorológiai szolgálat szerdára

másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki

  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegye területére.

Ebben a hat vármegyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakul.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével máshol

elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szerda éjfélig.

Csütörtökre Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye területére van kiadva másodfokú figyelmeztetés, péntekre pedig Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében haladja majd meg a napi középhőmérséklet a 27 fokot.

A várható nagy meleg miatt

szerda reggel 8 órától életbe lépett a vörös kód,

amely kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium államtitkára.

Fülöp Attila közölte: a péntek 20 óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép életbe, szerdán hat vármegyére – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Tolna – érvényes.

Június 20-án, csütörtökön Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, míg június 21-én, pénteken Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy vármegyében lesz érvényben a vörös kód.

Forrás: met.hu

Valódi Hírek