Kiderült a súlyos stikli: Varga Mihály gyanús lépése leleplezte az orbáni bosszút

Az elvesztett választás után bosszút áll Budapest városán az Orbán-kormány: kérdés, hogy Vitézy Dávid szerepet játszik-e mindebben.

A „szolidaritási” adóról

Beszámoltunk arról, hogy idén már 15 milliárd forintot fizetett be az államkasszába Budapest. Emlékezetes, hogy a fővárosi vezetés és Orbán Viktorék hosszú ideje csatáznak egymással. A konfliktus pénzügyi jellegű, Karácsony Gergelyék 2023-ban többször jelezték, hogy a Budapestre kivetett adó romba dönti a főváros gazdálkodását.

Orbánék szerint azonban Budapestnek tejelnie kell.

A Fővárosi Önkormányzat még tavaly indított pert a szolidaritási hozzájárulás Budapestre kiszabott idei mértéke miatt. A bíróság júliusban első fokon hatáskör hiányában elutasította a beadványt, de 2023 szeptemberében a per tartalmára jogvédelmet adott a fővárosnak. A főváros vezetése 2023. november 23-án feljelentést tett, mert

a Magyar Államkincstár a jogvédelem ellenére 5,6 milliárd forintot inkasszált számlájáról.

Varga Mihály a főváros csődjéért drukkol

Döntött az ítélőtábla, a főpolgármester nem mentesül az adófizetés alól – írta Varga Mihály kedden a Facebook-oldalán.

A tárcavezető bejegyzése szerint

a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét,

így a kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere arra büszke, hogy hatalmi erővel le tudott emelni újabb 2 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat számlájáról – értékelte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Varga Mihály keddi Facebook-bejegyzését a nepszava.hu-nak.

A miniszter az ítélet kapcsán úgy fogalmazott:

„A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester azonnali jogvédelmi kérelmét, így a Kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól.”

Az említett 30 milliárd forint a főváros számlájáról tavaly leemelt összeggel együtt értendő – magyarázta Kiss Ambrus. A főpolgármester-helyettes nem igazán érti, milyen érvek írhatták felül a bíróság első fokon hozott döntését, amely megtiltotta az inkasszálást.

„Csődről az beszél, aki maga akarja előidézni azt”

– mondta Kiss. Ő úgy látja, hogy meglepő módon az ország pénzügyminisztere drukkol, hogy a nemzet fővárosa fizetésképtelenné váljon. Mindez teljesen érthetetlen annak fényében, hogy az ország gazdasági fellendülése erősen függ Budapesttől.

A főváros pénzügyeiért felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor nem tagadta, hogy a város jelenleg folyószámlahitelből működik. Jelenleg mínusz 4,5 milliárd forintja „van” a fővárosnak.

Budapest támogatja az államot, nem fordítva

A Fővárosi Önkormányzat már az Állami Számvevőszék szerint is nettó befizetője az államkincstárnak, azaz

Budapest többet perkál az Orbán-kormánynak, mint amennyit feladatellátásra kap.

Orbánék ráadásul nem fizették ki a Lánchíd-felújításhoz járó 6 milliárd forintot – tette hozzá Kiss. Ezért a főváros sok milliós kamatot fizet a működésre felvett hitel miatt. Ahelyett, hogy kamatot kapna a számláján lévő milliárdok után.

A város fizetőképessége ennek ellenére nincs veszélyben.

Tavaly is hónapokig működött hitelből a város, a végére mégis sikerült nullszaldósra kihozni az egyenleget.

Kérdés persze, hogy a Fidesz befolyása alatt álló Alkotmánybíróság a választáson ismét győzelmet arató ellenzéki városvezetésnek ad-e igazat az ügyben. Erre a főpolgármester csak annyit mondott:

„Tudjuk, hogy igazunk van. Ha nem hinnénk abban, hogy érdemes küzdeni, már most bedobhatnánk a törölközőt. A Fővárosi Törvényszék valójában már megalapozta a döntést, amikor az Alkotmánybírósághoz fordult.

A bíróságnak most már csak bátornak kellene lenni és kimondani, hogy a kormány módszeresen kiv€rezteti az önkormányzatokat”.

Vitézy Dávid, a Fidesz által támogatott jelölt pénzt ígért Budapest lakóinak

A főpolgármester-helyettes a portálnak ara a kérdésére, hogy lát-e valamiféle összefüggést a Fidesz által támogatott jelölt választási veresége és pénzbehajtás azonnali újraindítása között azt felelte:

„nehéz lenne nem látni. Hiszen Vitézy Dávid azt ígérte az utolsó hetekben, hogy neki nem csak programja van, de pénzt is tud hozzá szerezni.

Így valószínűleg lehetett valamiféle zsebszerződése a kormánnyal

arról, hogy milyen támogatásokra számíthat győzelme esetén”.

Kiss Ambrus ugyanakkor azt tanácsolja a fővárosiaknak, hogy ne nyugodjanak bele abba, hogyha Orbán Viktornak tetsző főpolgármestert választanak akkor nincs elvonás, ha nem, akkor jön a sarc. Hangsúlyozta, Budapest vezetése inkább a kormány büntetőadóját nem fizeti ki, mintsem a közszolgáltatásokat csorbítsák.

Kapcsolódó:

Ez már a bosszú? Kegyetlenül lesújtott az Orbán-kormány Budapestre

Bíróság előtt felelnek Orbánék a súlyos törvényük miatt: Elkezdődött a tárgyalás

Valódi Hírek