Kiderült, kik nyertek a nemzetiségi választásokon: Mutatjuk, kik jutottak mandátumhoz

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén kihirdette a nemzetiségi választások eredményeit.

A nemzetiségi választásokon június 9-én egyszerre választották meg a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselőjelöltekre lehetett szavani, a területi és országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

A nemzetiségi választások eredményeit is feldolgozták

A települési választások eredményét a helyi választási bizottságok állapították meg. A területi választás eredményét a területi választási bizottság állapította meg a helyi választási bizottságoktól beérkezett jegyzőkönyvek és a szállítóborítékban érkezett szavazatok összeszámlálása után.

A területi választási bizottságok az egyes nemzetiségek esetében az országos választás területi eredményéről is kiállították a jegyzőkönyveket.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a jegyzőkönyvek elleni jogorvoslati határidő letelte után, hétfőn állapíthatta meg a nemzetiségek országos választásának eredményét.

Az országos listát állító nemzetiségi szervezetek a rájuk leadott szavazatok arányában szereztek mandátumot. Nem szerezhetett mandátumot az a lista, amely a leadott az érvényes szavazatok legalább 5 százalékát – közös lista esetén legalább 10 százalékát, kettőnél több nemzetiségi szervezet által állított közös lista esetén legalább 15 százalékát – nem érte el.

Az NVB hétfői határozatában nemzetiségenként külön állapította meg a választás eredményét.

E szerint a bolgár országos önkormányzat mind a 15 tagja – mivel csak ez a szervezet állított országos listát – a Magyarországi Bolgárok Egyesületének listájáról szerzett mandátumot.

A görög országos önkormányzatban 6 képviselője van a Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesülete és a Diaspora Görög Hagyományőrző és Érdekvédelmi Egyesület listájának. 5 a Görög Ifjúsági Egyesület listájának, 4 a Syllogos Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete és a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete-Csongrád Megyei Helyi Csoport listájának.

A horvát nemzetiség 31 tagú országos önkormányzatában 21 képviselő a Magyarországi Horvátok Szövetsége Egyesület listájáról, 10 pedig a Hrvati-Horvátok Egyesületéről szerzett mandátumot.

A lengyel országos önkormányzatban 9-en szereztek mandátumot a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület – Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület – Derenk Öröksége Egyesület listájáról, 6-an pedig a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listájáról.

A német nemzetiségi választásokon egy jelölőszervezet állított listát

A német országos önkormányzat mind a 47 tagja az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület listájáról szerzett mandátumot, mivel

csak ez az egy jelölőszervezet állított országos listát.

Az örmény nemzetiség 15 tagú országos önkormányzat minden tagja az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület közös listájáról szerzett mandátumot. Itt is csak ezt az egy listát állították.

A román nemzetiség 23 tagú országos önkormányzatában 13-an a Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége – Az Eleki Románokért Egyesület – Méhkeréki Románok Egyesülete – Szegedi Román Kulturális Egyesület listájáról szereztek mandátumot. Tízen pedig az Összefogás a Magyarországi Románokért Egyesület listájáról.

A ruszin országos önkormányzatban 11 képviselő a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége listájáról jutott mandátumhoz. Négyen pedig a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesületéről.

A roma nemzetiségi választások eredményét még nem tudni

A 15 tagú szerb országos önkormányzatban a Krug Művészeti Egyesület listájáról 7-en, a ZORA Szerb Egyesület listájáról 4-en kerültek be. A Szerb Kultúra és Sport Támogatóinak Egyesülete listájáról 3-an, a Szegedi Helyi Szerb Közösség listájáról 1 képviselő jutott mandátumhoz.

A szlovák országos önkormányzat 31 tagja a Magyarországi Szlovákok Szövetsége – Identita Szlovák Egyesület – Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója, Szövetsége közös listájáról szerzett mandátumot, amely egyedül állított országos listát.

A szlovén országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról jutott a testületbe. Csak ez az egy lista indult az országos választáson.

Az ukrán országos önkormányzatban 8 képviselő a Nova Hvylja Magyarországi Ukrán Fiatalok és Családok Egyesülete listájáról szerzett mandátumot. 5 a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület – Egység Ukrán Egyesület közös listájáról, 2 pedig a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete listájáról került a testületbe.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A legnagyobb létszámú roma nemzetiségi választás eredményét az NVB hétfőn nem hirdette ki.

Valódi Hírek