Kirobbant a botrány: Közismert személyek sikálták el Gattyán György milliárdos adócsalási ügyét

Gattyán György „segítői” közül ketten széles körben ismertek a nyilvánosság előtt.

Gattyán György vállalkozó

19,4 milliárd forintos adócsalási ügyét 2021-ben a magyar politika legfelsőbb szintjén sikálták el

derült ki a Partizán videójából, amelyben az ügyben vizsgálódó korábbi NAV-os nyomozó is megszólalt. Információi szerint három, rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső szereplő avatkozott be Gattyán ügyében, akik közül ketten széles körben ismertek.

Varga Mihály is előkerült Gattyán György adócsalási ügyében

Emlékeztettek, még 2021 nyarán Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-posztban jelentette be: leváltja Sors Lászlót, a NAV elnökét. Ezzel párhuzamosan Vankó Lászlót, a NAV bűnügyi igazgatóját és helyettesét, Zámbó Pétert is felmentették tisztségéből.

Kitálalt a nyomozó

Az új vezetőség pedig furcsa utasításokat kezdett adni Tiszolczi Lajos nyomozónak, aki már

három éve dolgozott Gattyán György milliárdos adócsalási ügyének feltárásán.

A Partizánnak nyilatkozó Tiszolczi szerint a vezetők bekérték az összes korábbi jelentésének eredeti példányát, majd arról érdeklődtek, hogy van-e olyan információ, amit még nem írt le (!).

A NAV folytatta VOLNA a nyomozást

Tiszolczi egy kiegészítő jelentésben beszámolt arról, hogy két forrás megerősítette: három, rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső személy – akik közül kettő széles körben is ismert – közbenjárt az ügy megszüntetése érdekében.

Tiszolczi azt mondta,

ha ezek a személyek nem avatkoznak be, a NAV folytatta volna a nyomozást.

Mint elmondta, a kiegészítő jelentés átadása után főnökei már csak szóban kommunikáltak vele az ügyről, és csak arra voltak kíváncsiak, hogy honnan származnak az információi. Végül Tiszolczi és kollégái lekerültek az ügyről.

2021. augusztus 3-án a NAV egyesítette a Gattyán György és társai ellen zajló két büntetőeljárást. Tiszolczi szerint a protokoll szerint mindig a korábbi ügybe egyesítik a későbbit, azonban ebben az esetben

a 2012-es, 19,4 milliárdos adócsalási ügyet egy 2015-ös, jóval kisebb horderejű ügybe egyesítették.

Tiszolczi szerint a Gattyán-ügy volt az egyik legnagyobb elkövetési értékű, és a NAV vádemelési javaslatra készült. Az eljárást azonban két hónappal később „bűncselekmény hiányában megszüntették”.

Közölték vele, hogy „nemzetbiztonsági kockázatot jelent”

A NAV új rendszerében öncenzúra alakult ki: a nyomozók informálisan érdeklődtek, hogy továbbléphetnek-e, mielőtt „befolyásos emberekre” kínos információkat iktattak volna a nyomozati anyagba. Tiszolczi arról számolt be, hogy munkahelyi helyzete egyre inkább ellehetetlenült: nem kapott érdemi feladatokat, távol tartották a megbeszélésektől, és szabálytalan utasításokkal igyekeztek rábírni, hogy távozzon.

Arról is beszélt, hogy amikor állást ajánlottak neki az Integritás Hatóságnál és átment a felvételin, felmondott a NAV-nál. Az állásajánlatot azonban

indoklás nélkül visszavonták, és informálisan közölték vele, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent (!).

Azonban ennek semmilyen hivatalos nyoma nincsen. Tiszolczi hangsúlyozta, azok, akik nem állnak be a sorba, feketelistára kerülnek, és az üzleti szférában sem tudnak elhelyezkedni, ahogy ez vele is megtörtént.

Videó:

Valódi Hírek