Megszégyenült Orbán: Utolsó szövetségese is hátbaszúrta a magyar miniszterelnököt

Már az olasz miniszterelnök is elfordult Orbántól. Putyinon kívül senki sem vállal közösséget a szalonképtelen magyar kormányfővel.

Az Ukrajna által kezdeményezett hétvégi békecsúcson a német és az olasz miniszterelnök is keményen kritizálta Vlagyimir Putyin orosz elnök „béketervét”. Mint ismert, az Ukrajna ellen háborút indító orosz diktátor azt állítja: „Oroszország kész lenne a tűzszünetre”,

ha Ukrajna visszavonulna abból a négy régióból, amelyeket az oroszok részleges megszállás alatt tartanak,

és felfogásuk szerint annektáltak.

Giorgia Meloni egyértelműen fogalmazott

A BBC beszámolója szerint Olaf Scholz német kancellár jelezte, ez egy diktatórikus béke lenne, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök – Orbán Viktor „nagy reménysége” – pedig

propagandának nevezte a felvetést.

„Tárgyalási kiindulópontként nem tűnik túl hatékonynak azt mondani az ukránoknak, hogy vissza kell vonulniuk Ukrajnából”

– fogalmazott Giorgia Meloni.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a békecsúcson azt mondta: Putyin csak eljátssza, hogy hajlandó tárgyalni, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig közölte, a konfliktus jelenlegi állapotokat megőrző befagyasztása nem jó megoldás,

ez csak további háborúkhoz vezetne.

A békecsúcson egy tervezetről is döntöttek, amely garantálja Ukrajna területi integritását, és elutasít minden nukleáris fenyegetést az országgal szemben. A dokumentumot várhatóan vasárnap fogják elfogadni.

Hamarosan bemutatnak egy közös béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a békecsúcson elmondta: esélyt akartak adni a békének, meg akarták mutatni, hogy közös erőfeszítéssel véget lehet vetni a háborúknak. Hozzátette, a csúcson történelmet írhatnak, Andrij Jermak elnöki tanácsadó pedig arról beszélt, hogy

hamarosan bemutathatnak egy közös béketervet az oroszoknak.

Ugyanakkor ez nem lesz könnyű menet, Putyin ugyanis már korábban jelezte, hogy „nem hajlandó” az ukránok feltételei szerint békét kötni.

Bár Andrij Jermak igyekezett alábecsülni a kínaiak távolmaradását a békecsúcson, de Kína és az oroszok nélkül jelentősen csökken az esélye egy háborút lezáró békekötésnek.

A találkozón Szijjártó Péter is megjelent

Joe Biden amerikai elnök sem vett részt a csúcson, bár több mint 90 ország és nemzetközi szervezet jelen volt. Magyarország szintén képviseltette magát, és Szijjártó Péter azt mondta, hazánk továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget.

A békecsúcsot a G7-országok találkozója előzte meg, ahol ukrán–amerikai megállapodást kötöttek egy 50 milliárd dolláros hitelről Ukrajnának. Az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitásának katonai védelmét az orosz agresszióval szemben, a hitelt pedig a zárolt orosz pénzeszközök kamataiból fogják fedezni, amely évente körülbelül 3 milliárd dollárt jelent.

(bbc.com / telex.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Baj van: Életveszélyes, amit az oroszok művelnek az Ukrajnától elrabolt atomerőművel

Súlyos interjút adott a választás előtt Orbán: Beismerte, amitől a fél ország tart

Kiszivárgott Vlagyimir Putyin titkos terve: Erre készül az orosz diktátor

Valódi Hírek