Vihar a láthatáron: Döbbenetes, ahogy Pintér embere magyarázkodik a Szegeden történtek miatt

Megszólalt Takács Péter a Szeged városában kialakult helyzetről.

Nemrég lapunk is beszámolt annak a 11 éves mezőhegyesi kisfiúnak a történetéről, akit sem Orosházán, sem Szegeden nem tudtak ellátni kerékpárbalesete után. A gyermek édesanyjával végül Budapesten kapott segítséget, aznap közel 500 kilométert tettek meg az ellátásért és a hazajutásért.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és Takács Péter egészségügyi államtitkár korábban úgy nyilatkoztak, hogy Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. Ezt azután közölték, hogy április elejétől hétről-hétre leállt a Szegedi Tudományegyetemen a gyermeksebészeti és –traumatológiai ellátás.

Kapcsolódó: Óriási a káosz a hazai egészségügyben: Döbbenetes, ami Szeged környékén történt

A 7 héten át tartó leállás miatt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) több fórumon is kért segítséget a helyzet megoldására, sőt, Álmos Péter elnök személyesen jelezte a problémát a területért felelős Pintér Sándor belügyminiszternek. A kamara végül nem kapott választ.

Mit mond Takács Péter a Szeged városában kialakult helyzetről

A Népszava kérdéseire válaszolva közölte, május elején értesült a Szeged városában kialakult helyzetről. Tájékoztatást kért az illetékesektől, és mint kiderült, komoly helyi ellátásszervezési hiba ütötte fel a fejét. Részletezése szerint többek között Surján Orsolya, a tisztifőorvos helyettese is a déli nagyvárosba utazott.

„Surján Orsolya megállapította, hogy a műtő, ahol a gyermeksebészeti beavatkozásokat kellene végezni, erre nem alkalmas. A szakhatóság nem is tehetett mást, minthogy nem adta ki a működtetési engedélyt a gyermekklinika részben felújított műtőjére”

– fejtette ki a történteket Takács, aki furcsállta, hogy a szegedi klinika lemondja a beavatkozásokat, miközben van több olyan műtője, amely megfelel az előírásoknak.

Megjegyezte, hogy a professzorok között is feszültség van, ám az nem veszélyeztetheti az ellátást. Végül létrejött egy új konstrukció, amely Takács Péter szerint „teljesen rendben van”. Ezzel Pintér Sándor embere rövidre is zárta a történteket.

Felmerült a kérdés, miért nyilatkozott úgy, hogy Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg a szükséges ellátást azonnal. Takács Péter szerint ez igaz. Azzal érvelt, hogy

„Szegeden és a régióban is mindenki megkapta a szükséges ellátást, egy gyerek sem maradt ellátatlanul.

Még ha a beavatkozás nem is konkrétan Szegeden, hanem a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által kijelölt kórházban történt”.

A Népszava munkatársa rámutatott a mezőhegyesi kisfiú esetére. Takács úgy reagált, az „azonnali ellátás” egy ellátásszervezési szakkifejezés, életveszélyes, valamint a tartós egészségkárosodással fenyegető sérülések ellátásának azonnaliságát jelenti. Ezt követi a definitív, azaz a problémát véglegesen megoldó ellátás, az viszont órákkal később is megtörténhet – fejtette ki.

Mint kiderült, Szegeden a műtő a gyermeksebészettől 400 méterre, egy másik épületben van. A szakemberek minden beavatkozás előtt, valamint azt követően

egy bevásárlókocsival hozzák-viszik a beavatkozásokhoz szükséges anyagokat.

Pintér Sándor embere szerint azonban ezzel nincs gond, amíg

„a tiszta és szennyezett eszközök nem kereszteződnek, addig nincs fertőzésveszély”.

Hozzátette, az új műtőben egyébként is akár enni lehetne a padlóról, nagyon korszerű a helyiség.

Valódi Hírek