Megrongálták a szarajevói magyar nagykövetséget: Sejtik, mi lehet a háttérben

Szarajevó városában a magyar nagykövetség fala is megrongálódott.

Péntekre virradóra ismeretlen tettesek összefirkálták Magyarország és Szlovákia szarajevói nagykövetségeinek épületeit. A falakra a srebrenicai népirtás áldozatainak számát rajzolták fel – közölte a klix.ba boszniai hírportál.

A külképviseletek falaira a 8372-es számot írták fel, ez azoknak a száma, akiket 1995 júliusában Srebrenicából elhurcoltak és kivégeztek.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy 8 ezer muszlim férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban meggyiłkoltak.

A v*rengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette. A hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de azokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

A nagykövetségek épületeit a klix.ba feltételezései szerint azért firkálták össze, mert Szlovákia tartózkodott, Magyarország pedig nemmel szavazott arra az ENSZ-határozatra, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Az ENSZ Közgyűlése 84:19 arányban, 68 tartózkodó szavazat mellett fogadta el május 23-án a határozatjavaslatot.

(MTI)

Valódi Hírek