Rendkívüli: Kiszivárgott a főpolgármester-választás végeredménye

Pénteken újraszámolták a főpolgármester-választás szavazólapjait – elképesztően szoros lett a végeredmény.

Hivatalos végeredmény csak a péntek délután 5-kor megtartott Nemzeti Választási Bizottság ülése után lesz, de az Index úgy tudja,

mindössze 54 szavazattal győzőtt Karácsony Gergely.

Karácsony a minap bejelentette, a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi, hogy visszaállítsák a voksolás tisztaságába vetett bizalmat. Indoklásában elmondta, hogy bár Vitézy Dávid csapata nem verte nagydobra, de hétfőn hasonló kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz, ám az elutasította a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt kezdeményezését.

Vitézy szerdán végül arról nyújtott be fellebbezést, hogy számlálják újra az érvénytelennek nyilvánított szavazólapokat. Ezt az NVB jóváhagyta, az újraszámlálás pedig már javában zajlik.

Kapcsolódó: Vitézy és Karácsony telefonon beszéltek egymással: Mutatjuk, mire jutottak

Hogyan zajlott az ellenőrzés?

Az ellenőrzésről Nagy Attila azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte, fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

Megvizsgálják azt is, ha több X van a szavazólapon, azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke arról beszélt,

várhatóan a testület délutáni ülésén már döntést tudnak hozni az érvénytelen szavazatok ügyében.

Valódi Hírek