Megszólalt a választási iroda, miután Karácsony bejelentette: új választást követel

Az NVI közölte az álláspontját a főpolgármester-választás kapcsán.

Az NVI a főpolgármester-választás kapcsán adott ki utasításokat

Beszámoltunk róla, hogy Vitézy Dávid szerdán a szavazatok újraszámlálását kérve nyújtott be óvást a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt visszaélésekre utaló nyomokra utalva kérte: a tisztánlátás érdekében számlálják újra az érvénytelen voksokat.

Csütörtökön 16 óráig, a fellebbezések benyújtásának határidejéig megérkeztek a Nemzeti Választási Irodába az érvénytelennek nyilvánított budapesti szavazólapok. Nagy Attila, az NVI elnökének szerda este utasította a helyi választási irodák vezetőit, hogy adják át az érvénytelen szavazólapokat, és a helyi irodák legalább három tagja, valamint a választási bizottságok delegáltjai is vegyenek részt ebben.

A választási bizottságok közül csak a II., IX., XIII. és XV. kerületi bizottságok nem voltak jelen a folyamatnál. A további 19 kerületben részt vettek az urnabontás, a -csomagolás és a -zárás folyamatában. Budapest III. kerületének 106-os szavazókörében nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat, így mindegyik voks megérkezett az érintett választókörből.

Az újraszámlálás pénteken 9 órakor kezdődik meg a sajtó ás a nemzetközi megfigyelők jelenlétében. Az NVB álláspontja szerint a választás eredményének megnyugtató megállapításáért szükség van az újraszámlálásra.

Karácsony Gergely új választást követel

Karácsony Gergely csütörtökön délután bejelentette: új főpolgármester-választást követel a választásba vetett bizalom visszaszerzéséért. Közölte: bármi lenne a megismételt választás végeredménye, elfogadná azt. Érdekesség, hogy bár nem verték nagydobra, Vitézyék is új választás kiírásáról adtak be kérelmet a IV. és a VII. kerületre vonatkoztatva. A Fidesz-közeli főpolgármester-jelölt szerint ezen helyszíneken az átlagosnál jóval magasabb volt az érvénytelen szavazatok aránya.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek