Egészen váratlan csavar: Gulyás Gergely találkozott Karsai Dániellel

Karsai Dániel Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel találkozott.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel találkozott a halálos beteg Karsai Dániel. Az ALS-sel küzdő alkotmányjogász a minap a közösségi oldalán részletezte, hogy az életvégi döntésekhez való jogról beszélt a tárcavezetővel.

Kapcsolódó: Lesújtó döntést hozott az Alkotmánybíróság a halálos beteg Karsai Dániel ügyében

Gulyás közölte, hogy vallásos emberként nem tudna felhatalmazást adni senkinek egy ember életének kioltására. Szerinte az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit végre kell hajtani, feltéve, ha azok nem ütköznek az Alaptörvénybe. Karsai ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a bíróság ítéletei mindig kötelezőek, akkor is, ha azok miatt alaptörvény-módosítás szükséges. Mellesleg épp a minap bólintottak rá sorban a tizenharmadikra a parlamentben.

Karsai és Gulyás megegyeztek, hogy a bíróság csütörtöki döntése után folytatják a párbeszédet. Az Emberi Jogok Európai Bírósága június 13-án, csütörtökön hirdet ítéletet az ügyben.

Kapcsolódó: Karsai Dániel már vágja a centit: Hatalmas hírt közölt a halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász

Idéztük Karsai Dániel bejegyzését

„POSZT MORTEM LXIX.- Lehet más a kormánypolitika: Találkozó Gulyás Gergellyel

Ma délelőtt találkoztam Gulyás Gergellyel. Legnagyobb örömömre megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattunk az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről. Új érvek egyik oldalról sem hangoztak el. Gulyás úr érveiből kettőt emelnék ki.

A miniszter úr kifejtette, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek.

Rámutattam, hogy

egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se contra nem lehet jogot alkotni.

Főleg nem alapvető jogot elvonni.

Gulyás Gergely legnagyobb örömömre egyértelműen kijelentette, hogy a Bíróság döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani. Ez az álláspont azért kicsit megtört, ugyanis a miniszter úr azt is hozzátette: hogyha a Bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni.

A népszavazási kérdéseink a Nemzeti Választási Bizottság alaptörvény-ellenességre hivatkozással történt elutasítása óta biztos voltam benne, hogy ez a hivatalos kormány-álláspont.

Ezt rövidre zárnám: a Bíróság ítéletei mindig kötelezőek.

Még akkor is, ha Alaptörvényt kell módosítani hozzá.

Különösen így van ez kis hazánkban, ahol az elmúlt 12 évben sokszor napi politikai érdekből immár 12-szer módosították az Alaptörvényt. És ma elvileg meglesz a 13. Nehéz érvet találni arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében miért ne módosítanák az alkotmányunk.

A beszélgetés vége volt a legbíztatóbb. Gulyás úrral megállapodtunk abban, hogy a Bíróság csütörtöki döntése után folytatjuk a párbeszédet. Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr email-ben leírja a véleményét a Bíróság ítéletéről.

Nagy érdeklődéssel várom.

Mindenkinek nagyon szép napot kívánok!”

(Dr. Karsai Dániel/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek