Méretes balhé érik: Szijjártóék letiltották Hadházy kérését, miután kiderült valami nagyon gyanús

Hadházy Ákos kőkemény lépéseket fontolgat Szijjártó Péterék arcátlansága miatt.

A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium megtagadta, hogy Hadházy Ákos betekintsen a kínaiakkal kötött nukleáris együttműködési megállapodásba. A politikus mint országgyűlési képviselő

élt volna a törvény által biztosított jogával, ám a tárca nemet mondott a kérésre,

ráadásul ezt egy név és aláírás nélküli levélben közölték – részletezte Hadházy kedden a közösségi oldalán.

Mint hangsúlyozta, levelet fog írni a történtek kapcsán Kövér Lászlónak és a Házbizottságnak, továbbá közérdekű adatigénylést tesz, elutasítás esetén pedig perel.

Idézzük Hadházy Ákos Szijjártóval kapcsolatos bejegyzését:

„Döbbenetes és ijesztő, de a Külügyminisztérium arcátlan módon egyelőre megtagadta, hogy betekinthessek a kínai kommunistákkal kötött nukleáris együttműködési megállapodásba és annak mellékleteibe.

A lehetőséggel amúgy országyűlési képviselőként, az Országgyűlésről szóló törvény által adott jogommal éltem volna. Az már csak hab a tortán, hogy ezt egy név és aláírás nélküli levélben közölték.

Ezt természetesen nem fogom annyiban hagyni. Különösen azután, hogy legutóbb Belügyminisztérium nagy nehezen engedte a kínai kommunistákkal kötött belügyi együttműködési megállapodásban betekintés és

ott is nagyon durva dolgok derültek ki.

Egyrészt persze írni fogok egy levelet Kövérnek és a Házbizottságnak is, hogy ugyan, mondják már el, hogy egy képviselőnek joga van-e betekinteni a végrehajtó hatalom által kötött szerződésekbe.

Másrészt ugyanezt az adatkérést közérdekű adat igénylőként is meg fogom tenni, aztán majd megperelem, amikor elutasítják ( az országgyűlési képviselő jogainak lábbal tiprása ellen ugyanis nincsen jogorvoslat).

Ez el fog húzódni kb fél évig, de ez a titkolózás még inkább gyanússá teszi az egyezményt

A belügyi egyezményről itt írtam:https://www.facebook.com/share/r13daY8CXRYYrb1r/?mibextid=WC7FNe”

Magyarország és a Távol-Kelet

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök május elején körbeudvarolták egymást Budapesten.

Február 16-án a magyar miniszterelnök Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét látta vendégül Budapesten. Ekkor Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott Hsziahonggal, továbbá a tárca közölte, hogy kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak a fővárosban.

Rövidesen bejelentették, hogy a tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írták alá. Az Európai Bizottság azonban nincs elragadtatva Orbán Viktor Kína-párti tervétől.

Minderről >>ITT<< írtunk részletesen.

A nukleáris megállapodásról

Részletesen beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor és Hszi Csin-ping mintegy 18 megállapodást írt alá Budapesten, amelyek többek között a nukleáris „fejlesztésektől” egészen a vasútépítésig terjednek.

Szijjártó Péter a kínai vezető látogatása után értékelte a frissen kötött megállapodásokat. Azok kapcsán említette, hogy a nukleáris területen kutatás-fejlesztésre, a nukleáris ipar és az egészségtudomány kapcsolódására, környezetvédelmi és újrafelhasználási kérdésekre fognak koncentrálni a jövőben.

Kapcsolódó: Meglepő ígéretet tett a miniszterelnök: Orbán Viktor interjút adott a Kínai Kommunista Párt tévéjének

Mellesleg nemrég nukleáris megállapodás jött létre Japánnal. A két ország az alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt május 21-én Tokióban.

(Hadházy Ákos/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek