Baj van? Sürgős közlendője akadt a honvédelmi miniszternek a magyarországi áradások miatt

Körmend környékére gyűltek a szakemberek.

A Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn a vízügyesek. Több mint 2 kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez a lakosság segítségét is kérik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap este az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki. Mivel az elmúlt időszakban több árhullám is levonult a folyón, az érkező víztömeg már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba.

Méréseik szerint az előrejelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. Ezt azt jelenti, hogy a zivatarcellákból 6 óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le – mutattak rá.

Az esőzés először a kisebb patakokon, a Pinkán, a Strémen és a Lapincson, majd a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott. Ezért a védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, azonnal megkezdődött a munka és éjszaka a miskolci vízügyi igazgatóságról érkezett vízügyes szakemberek irányításával biztosítják a megfelelő szint kiépítését – részletezték.

A katasztrófavédelem segítségével

a szakemberek több mint 2 kilométer hosszan nyúlgát építésébe kezdtek,

több mint 200 ember vesz részt a munkában. A zsáktöltéshez a lakosság a körmendi Büdös-árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen is csatlakozhat.

Az OVF tájékoztatása szerint a védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák van a helyszínen, de további 70 ezer homokzsák érkezik reggelre a pécsi vízügyi igazgatóságról. A Rába alsóbb szakaszain is magas vízállások várhatók, ezért éjjel több 100 szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy hétfő hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkát – áll a közleményben.

Megszólalt a honvédelmi miniszter

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a Rába mentén az árvízi védekezést.

Mint kifejtette, a magyar katonák hétfőn, Körmendnél kezdik a szolgálatot. Ott az ideiglenes gátak építésében és megerősítésében vesznek részt – idézte a tárcavezetőt a naphire.hu.

Valódi Hírek