FRISS: Lemondott Donáth Anna, miután a vezetésével mindkét EP-mandátumát elbukta a Momentum

Két képviselőből nulla lett, magyarázhatatlan a kudarc.

Donáth Anna, a Momentum politikusa lemondott a pártelnöki pozíciójáról, miután a vezetése mellett mindkét EP-mandátumát elbukta a liberális párt – ezt maga Donáth jelentette be a közösségi oldalán hétfőn kora délután.

A Momentum mindössze 3,68 százalékot szerzett a vasárnapi EP-választásokon, miközben 5 éve még 10 százalékos eredménnyel két képviselőt küldhettek Brüsszelbe. Így most Donáth Anna és Cseh Katalin is búcsúznak a mandátumaiktól.

A Momentum bukásában szerepet játszhatott, hogy Donáth nem védte meg a pártja szavazóit Magyar Péter brutális szavazatelszívó hatásától, sőt ő maga többször szelfizett Magyar tüntetésein, vagy épp választási pultjai előtt, ezzel azt üzenve a momentumos szavazóknak, hogy számukra választható alternatíva lenne a jobboldali populista influenszer.

Kapcsolódó: Íme a névsor: Mutatjuk, mely magyar politikusok mehetnek Brüsszelbe

Idézzük Donáth Anna bejegyzését

„A változás a szemünk előtt történik: szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, most először 45% alá kerültek egy EP-választáson. Felcsillant egy remény, hogy vége lehet ennek a rendszernek – és aki ezt a reményt önös érdekekből eltagadja, az rosszat tesz Magyarországnak.

Az Európai Parlamenti eredményünk kudarc – még akkor is, ha úgy érzem, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet.

Tegnap este viszont nem mehettem el szó nélkül a sikereink mellett sem: azokra ugyanolyan büszke vagyok, amennyire vállalom a felelősséget a sikertelen EP-eredményekért. Az, hogy Zuglóban egyszerre győztük le a régi baloldalt és a Fideszt, hatalmas teljesítmény. Ahogy Pikó András és Soproni Tamás újrázása, Bánréve, Vámospércs, Keszthely és Győr elhódítása.

Én annak a politikának látom értelmét, ami szívből jön. Amiben hiszünk. És mi ebben a liberális politikában hiszünk. Egy olyan világban, ahol egyre erősebb a szélsőjobb, ahol egyre nagyobb teret nyernek a jobboldali populisták, még inkább szükség van arra, hogy valaki kérlelhetetlenül kiálljon ezen értékek mellett.

Csináld azt, amiben hiszel, úgy, ahogyan a legjobban tudod, és feküdj le minden este úgy, hogy tiszta a lelkiismereted – ez az én filozófiám.

A jövőben is eszerint fogok politizálni. A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és

lemondok a pártelnöki pozícióról.

Nagyon köszönöm a támogatást azoknak, akik kiálltak mellettünk. Akik dolgoztak a kampányon, akik segítették a munkánkat, és akik ránk szavaztak. Nem adjuk fel, dolgozunk tovább értetek és veletek.”

(Donáth Anna/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek