Visszanyal a fagyi a fideszes polgármestereknek? Nagyon magas a részvétel az akkumulátorgyáras városokban

Ahol akkumulátorgyárak épültek, a lakók nagyobb arányban szavaznak: Debrecenben, Gödön, Iváncsán magasabb a részvétel.

Megugrott a részvétel: többen szavaznak azokban a városokban, ahol az elmúlt években akkumulátorgyárak épültek – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által feldolgozott adatokból.

Az akkumulátorgyárakkal rendelkező városokban többen szavaznak

Debrecenben az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson 19,47 százalékos volt a részvétel délután egy óráig. A fél évvel korábbi EP-választáson se érte el a 24 százalékot. Az idei választásokon azonban a szavazásra jogosultak 30,41 százaléka már választott.

A legutóbbi önkormányzati választáshoz képest másfélszeres volt az aktivitás az egyik legerősebb fideszes városban. Márpedig

a közbeszédet az elmúlt években az akkugyárak építése határozta meg.

A részvételi arány nem csak Debrecenben dönt csúcsot, az egész országban magas. A debreceni növekedés azonban bőven az országos átlag fölött van.

Az akkugyárak miatt az elmúlt hetekben elhíresült két másik településen is hasonló jelenség látható. Gödön a civilek és ellenzéki pártok többször is tiltakoztak, miután jogerős bírósági döntés ellenére sem fogta vissza a termelését az akkugyár. Az aktivizálódott városban az öt évvel ezelőtti 26,97 százalékkal szemben délután egy óráig 37,08 százaléknyian szavaztak. Ez messze meghaladja az országos átlagot, ami 33,14 százalék.

Iváncsán, ahol nemrég több száz dolgozót rúgtak ki az akkugyári ágazat egészének visszaesését megszenvedő gyárban, 31,92 százaléknyian szavaztak 13 óráig. 2019-ben az EP-választáson mindössze 15,89 százalékos, de az önkormányzatin is csak 20,17 százalékos volt a részvétel.

(Kiemelt képünkön Papp László, Debrecen kormánypárti polgármestere látható)

Valódi Hírek