Áll a bál: Kőkeményen kiosztotta az ismert matematikus Magyar Pétert, amiért hazudik a választóknak

Elképesztő hazugságon kapták Magyar Pétert. Csóka Endre matematikus borított a Tisza Párt „messiásának” megtévesztő akciójáról.

Csóka Endre, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa közölte: nem igaz, hogy a kieső kis pártokra leadott szavazatok a Fideszt támogatják az EP-választáson.

A „messiás” tudatosan megtévesztette a választókat

Magyar Péter a múlt héten arról posztolt Facebbok-oldalán, hogy szerinte három pártnak van reális esélye arra, hogy mandátumot szerezzen az európai parlamenti választáson.

„Aki kieső, kis pártokra szavaz, az a Fideszt támogatja”

– magyarázta a Tisza Párt EP-listavezetője, hozzátéve, szerinte ez azért van, mert a „mandátumot nem eredményező szavazatokat a bejutó pártok között osztják szét arányosan”.

Magyarék minderről csütörtökön tettek közzé egy videót a YouTube-on, amelyben elismételték a Fideszből távozó politikus állításait, kiemelve: azok a pártok, akik nem érik el az 5 százalékos küszöböt, nem kerülnek be az Európai Parlamentbe.

„Ha őket támogatod, a szavazatod semmissé válik, és a hangod elveszik. Ha valódi rendszerváltást akarsz, ha tényleg változást szeretnél, akkor 9-én szavazz a 9-es listára, szavazz a Tiszára!”

– mesélték.

Csóka Endre egyértelműen cáfolta Magyar Péter kijelentéseit

Csóka Endre matematikus a Telexen publikált írásában közölte: a Magyar Péter által hangoztatott állítás, majd a választások előtti utolsó napokban arra építő kampányolás

nem egyszeri hiba, hanem „következetes félrevezetés”.

Csóka Endre hangsúlyozta: Magyar Péter egy kormányközeli közvélemény-kutatásra hivatkozva állította, hogy csak három pártnak van esélye a mandátumszerzésre, miközben

a szakértői konszenzus szerint hat pártnak van reális esélye EP-mandátumra:

  • Fidesz-KDNP,
  • Tisza Párt,
  • DK-MSZP-Párbeszéd,
  • Kétfarkú Kutya Párt,
  • Mi Hazánk,
  • Momentum.

Magyar Péter nem mondott igazat

Magyar azon állítása pedig – miszerint „aki a kieső, kis pártokra szavaz, a Fideszt támogatja” – azért nem igaz, mert ezek a szavazatok a mandátumok kiosztása szempontjából elvesznek, nem pedig a Fideszhez adódnak – tudatta Csóka Endre.

A matematikus le is vezette, hogy egy 6-7 százalék körüli támogatottságú pártra adott szavazat éri a legtöbbet, ugyanis nekik van legnagyobb esélyük arra, hogy egy szavazaton múljon a mandátumuk,

és arra is, hogy a Fidesztől vegyenek el egy mandátumot.

„A számítás alapja, hogy egy párt támogatottságát csak jelentős mértékű bizonytalansággal ismerjük. Tehát például sem egy 4 százalékra, sem egy 6 százalékra becsült párt esetén nem tudjuk, hogy eléri-e majd az 5 százalékot,

csak azt tudjuk, hogy a 6 százalékra becsült pártnak sokkal nagyobb az esélye erre”

– fogalmazott a matematikus, aki egyúttal cáfolta Magyar Péter állításait.

Valódi Hírek