Betelt a pohár: Feljelentették Orbánékat a háborús uszítás miatt Szombathelyen

Szombathely Fidesz-politikusait feljelentették a háborús riogatás miatt.

A szombathelyi fideszesek túl komolyan vették az orbáni háborús propagandát, sőt, sikerült is túllőniük a célon – írta meg a savariaforum.hu.

Lángoló Béccsel terjeszti a háborús propagandát a Fidesz Szombathelyen

A vasi megyeszékhelyet 2019 óta ellenzéki koalíció kormányozza Nemény András polgármester vezetésével. Ez persze egyre jobban szúrta a Fidesz jelöltje, Lenkai Nóra csapatának a szemét. Ezért Szombathelyen is beindították a háborús propagandát.

A választási mozgósítás érdekében sajátos szórólapokkal árasztották el a helyi postaládákat. Az egyik ilyen szórólapon egy eredetileg Bécset és egy, az osztrák fővárosban található épületet ábrázoló fotót alakítottak át, hogy a Fidesz által sokat emlegetett háborús veszélyt illusztrálják.

A fideszes szórólap tetején Nemény András polgármester és Gyurcsány Ferenc látható. Az alján pedig egy háborús pusztítás miatt lángokban álló város fotója, amely előtt egy idős asszony temeti kezébe az arcát. A szórólap üzenete faék egyszerűségű: az ellenzéki polgármestert Gyurcsány támogatja, akiről a Fidesz azt terjeszti hamisan – mint ahogy minden ellenzéki politikusról –, hogy háborúpárti.

Tehát a Fidesz azzal fenyegeti a helyieket, hogy aki Neményre szavaz, azt besorolja a háború támogatói közé.

A Fidesz háborús uszítása Szombathelyen.

A Fidesz háborús uszítása Szombathelyen.

Valami nem stimmel a fideszes ellenkampánnyal

A lángokban álló épület előtt megtörten álló nőt ábrázoló fotóval azonban akadt egy kis bökkenő. A fotót a Pixabayről származó stockfotóból készítették, digitális manipulációval. (Stockfotónak hívja a fényképész szakma a bárhova, illusztrációként használható képeket – a szerk.)

A képet 2011-ben készítették Bécsben, a Getreidemarkton. A bécsi műszaki egyetem, a Technische Universität épülete látható rajta. Ezt a fotót alakították át úgy, hogy az

háborús helyszínként ábrázolja az osztrák fővárost.

Azonban a kép hamisított verziójában is látható az épület falán az egyetem kék logója.

Czeglédy Csaba feljelentést tett

Czeglédy Csaba független képviselő azonnal feljelentést tett Illés Károly, a Fidesz szombathelyi frakcióvezetője ellen. Az ellenzéki politikus

háborús hírveréssel elkövetett háborús uszítással,

valamint a köznyugalmat súlyosan megzavaró, közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt tett feljelentést.

(Czeglédy Csaba/Facebook)

Valódi Hírek