Biden beoltotta Orbánt: A karmelita ura ég, mint a Reichstag

Joe Biden interjút adott a Time magazinnak, amelyben Orbán Viktorról is beszélt.

Joe Biden amerikai elnök interjút adott a Time magazinnak, amelyben Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár mellett Orbán Viktor magyar nemzetvezetőről is beszélt. Az amerikai elnök kitért még az ukrajnai háborúra, illetve arra is választ adott, hogy a NATO belesodródik-e egy háborúba Oroszországgal.

A világ vezető hatalma még mindig az Egyesült Államok

Az amerikai elnök részletesen ismertette külpolitikai programját, köztük a Kínával, Tajvannal, Ukrajnával és Izraellel kapcsolatos nézeteit, de reagált az életkorára vonatkozó aggodalmakra is. Elmondta, soha nem jutott eszébe, hogy emiatt ne induljon az elnökségért, és még 85 évesen is jobban el tudja majd látni a feladatát ellenfelénél.

Kijelentette: az afganisztáni vagy az ukrán események ellenére

továbbra is az USA a világ vezető hatalma.

Mindezt azzal támasztotta alá, hogy annak idején azért engedélyezte, hogy az amerikai titkosszolgálatok nyilvánosságra hozzák értesüléseiket az orosz támadásról Ukrajna ellen, hogy ezzel is tudassa: az Amerikai Egyesült Államok még mindig pontosan tudja előre, éppen mi történik és mi készül a világban.

Joe Biden beszélt az ukrajnai háborúról is

Az ukrajnai háborúról elmondta: az orosz haderőt megtizedelték a fronton, ráadásul a NATO jelenleg erősebb, mint amikor 2019-ben elfoglalta az elnöki hivatalát. Biden megemlítette a finnek NATO-csatlakozását, amit előre jelzett Vlagyimir Putyinnak, amikor személyesen találkoztak.

Közölte: Putyin azért indított háborút Ukrajna ellen, mert az országot az orosz állam szerves részének tekinti, és

célja a Szovjetunió újbóli feltámasztása.

„Európa több pénzt költött, mint az Egyesült Államok, tehát összességében Európa több pénzt költött Oroszország ellen”

– mondta.

Biden határozott álláspontot képvisel az ukrajnai békét illetően.

„A béke úgy néz ki, hogy Oroszország soha, de soha nem foglalja el Ukrajnát”

– jelentette ki arra vonatkozóan, hogy mi lesz a végjáték Ukrajnában.

Jelezte, mindez nem jelent ukrán NATO-tagságot, amelyet ő elnökként nem támogat. Arra a felvétésre, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy a NATO egy Oroszországgal vívott háború felé halad, elmondta:

„Akkor haladnánk efelé, ha nem tennénk semmit”.

Az izraeli konfliktusról

Az izraeli–palesztin háborúval kapcsolatban közölte, szerinte azt majd a vizsgálatok fogják eldönteni, hogy Izrael követett-e el háborús bűnöket. Ugyanakkor azt nem vitatta, hogy a gázai civilek sokat szenvedtek, de arról is beszélt, hogy amit a Hamász tett október 7-én, az példa nélküli erőszak volt, amely egyértelműen a megfélemlítésre irányult.

„Sok mindent láttam már, de ez mindent felülmúlt. Anyákat kötöztek össze a lányaikkal és égették el őket elevenen”

– mondta, majd kijelentette:

a Hamász miatt nincs tűzszünet, pedig Izrael nagyvonalú ajánlatot tett.

Az amerikai elnök Orbán Viktort is megemlítette

Az interjú során kitért rá, hogy egyes kérdésekben Donald Trumptól eltérően gondolkodik. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem oldotta fel hamarabb a bevándorlásellenes intézkedéseket. Hozzátette: Amerikának szüksége van mind az értékalapú, mind pedig a pragmatikus szövetségeseire, miközben szerinte

Trump ezeket felszámolná, és kilépne a NATO-ból.

Elmondta, a világ vezető politikusai mind mellette állnak, és nincs olyan nemzetközi találkozó, amelyen valamelyik államfő vagy kormányfő ne kérné tőle azt: ne hagyja, hogy Donald Trump visszatérjen. Az összes „rosszfiú” viszont Trump újraválasztásáért drukkol – jegyezte meg.

„Nevezz meg nekem

Orbánon és Putyinon kívül más világvezetőt,

aki szerint Trumpnak kellene vezetni az Amerikai Egyesült Államokat”

– mondta kérdésre válaszolva az amerikai elnök.

(vg.hu nyomán)

Valódi Hírek