Gyurcsány Ferenc: Sulyok Tamás Orbán elnöki hivatalának szolgalelkű titkára (+videó)

Gyurcsány Ferenc a földmaffiás Sulyok Tamás kapcsán szólalt fel pénteken a parlamentben.

Sulyok Tamásnak mennie kell. A köztársasági elnök véleményünk szerint köztörvényes bűnöző – fogalmazott Gyurcsány Ferenc a minap a parlamentben. A DK elnöke három égető kérdést tett fel a rendkívüli ülésen, amelyeket meg is válaszolt:

  • „Miért mondjuk, hogy Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző?
  • Miért nem maradhat Sulyok Tamás a posztján?
  • Mi a dolga ebben a helyzetben az ellenzéknek?”

Kapcsolódó: Gyurcsány már készül: Péntek este a parlamentben kérik számon a földmaffiás Sulyok Tamást

Sulyok Tamás magyar földeket játszott át külföldiek kezébe, a törvénysértésről pedig dokumentumokat is bemutatott a DK. Senki sem vitatta, hogy ez a tett törvénysértő volt akkor, amikor elkövették. Azt sem vitatta senki, hogy a bemutatott dokumentumok igazolják a bűncselekmény megtörténtét, ahogy azt sem, hogy az iratok hitelesek. Sulyok nem cáfolta hitelesen, ellenőrizhetően, hogy elkövette a bűncselekményt. A kör bezárult – mutatott rá Gyurcsány Ferenc.

Mint mondta, a köztársasági elnöknek döntései során kizárólag a jog és saját meggyőződésének szempontjait szabad figyelembe vennie. A döntésekben nem lehet szerepe más, ezektől független, harmadik tényezőnek. Az államfőnek döntéseiben függetlennek kell lennie – szögezte le a DK elnöke, megjegyezve:

„Lehet-e független egy elnök, hogy ha nyilvánvalóan bűnös?

Nem lehet!”

Amennyiben valaki bűnös, akkor befolyásolható, a bűnös köztársasági elnököt nem a közbizalom, hanem a Fidesz hatalmi akarata tartja a hivatalában. Ennél fogva Sulyok Tamás többé már nem köztársasági elnök, hanem

Orbán Viktor elnöki hivatalának szolgalelkű titkára

– emelte ki Gyurcsány Ferenc.

Ez nagy baj

Az államfőnek olyan intézmények vezetőit kell kineveznie, amely intézményeknek függetlennek kellene lenniük a kormánytól. Ha a köztársasági elnök Orbántól függ, akkor vajon Orbántól független embereket fog kinevezni? Nem – mutatott rá a Demokratikus Koalíció elnöke.

Kapcsolódó: Dobrev Klára: Orbán Viktor bűne, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök lett

„Ha az elnök bűnös, akkor nem lehet független. Ha nem független, akkor alkalmatlan alkotmányos szerepére. Működése sérti az Alkotmányt, ezért nem maradhat a helyén az elnök, ezért kell mennie”

– összegezte a parlament rendkívüli ülésén.

Az ellenzék feladata, hogy ezt minden adandó alkalommal elmondja, akkor is, ha van, akinek ez az érzékenységét sérti. Emellett minden kapcsolatot meg kell szakítani az elnökkel, nem kell vele levelezni, a meghívását nem kell elfogadni. Az ellenzéknek el kell kerülnie Sulyok Tamást, át kell rajta nézni, mintha elnökként nem létezne – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Hozzáfűzte, hogy ellenzéki politikusok, képviselők, jelöltek, polgármesterjelöltek sorát zaklatja, rágalmazza az Orbán-kormány, miközben a köztársasági elnök „csendben csücsül” saját bűnének súlya alatt.

„Az elnök az ország szégyene, a mi közös szégyenünk. Nem maradhat a helyén, mert köztörvényes bűnöző”

– hangsúlyozta a DK elnöke.

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek