Dobrev Klára az ATV-vitán: Toroczkai ugyanazt képviseli, mint a Fidesz és Magyar Péter

Szerinte a június 9-i voksoláson egyetlen baloldali választás van.

Szégyenszemre a két jobboldali politikus, Magyar Péter és Deutsch Tamás részvétele nélkül zajlott le az ATV listavezetői vitája szombaton 19:00 órától.

Úgy tűnik, a Fideszből kiugrott és a jelenleg is fideszes politikusok csak ahhoz voltak bátrak, hogy az MTVA-ban rövid monológokat mondjanak, ahhoz már nem, hogy egy valódi vitahelyzetben is állják a sarat és az esetleges szembesítést. Pedig Magyar Péter korábban azt ígérte, hogy az MTVA-vita után hajlandó lesz elmenni a többire, így az ATV és az RTL átal szervezett alkalmakra is.

Sajnos nem így történt, az ATV vitája ezért egy második Partizán-vitává változott, ugyanazzal a négy szereplővel, csak szembetűnően amatőrebb szervezéssel.

A vita két legdurvább hibája

Az egyik legidegesítőbb körülmény az volt, hogy az ATV képtelen volt egy nagy csarnokot kibérelni az eseményhez (ahogy a Partizán megtette a Vasas-székházzal), így a meglévő kis stúdiójában tartották a vitát. Ezzel nem lett volna probléma abban az esetben, ha az ATV nem próbál meg közönséget is szervezni a vitához. Amíg ugyanis a Partizán-vitán értelmezhető számú, ezres nagyságú közönség volt, annak reakciója (tapsolása, ujjongása, esetleg fujjolása) természetes tömegreakciónak hatott. Az ATV azonban a pici stúdiójába próbált közönséget is beerőszakolni, ami a helyszín jelentősen limitált befogadóképességének eredményeként oda vezetett, hogy kb. 20 ember ült a nézőtéren, így alkalmanként 4-5 ember tapsolta meg a saját politikusát, ami rendkívül groteszk és kontraproduktív módon hatott.

A másik tragikus műsorszervezési hiba az volt, hogy 20 percenként 10 percnyi reklámmal szakították meg a vitát, az egész műsorban 4 vagy 5 ilyen reklámblokk volt, ami teljesen megtörte a vita ívét, dinamikáját, hangulatát. Értjük mi, hogy kereskedelmi tévé, és kell a pénz, de ez így ebben a formában a nézők arcul köpése volt.

A vitáról

A kutyapárti Le Marietta egy jószándékú, szimpatikus, de meglehetősen fakó és nem is túl humoros laikus benyomását keltette, ami nem a legjobb ajánlólevél egy viccpárt politikusaként. A Robin Hood alap ezúttal is jó sokszor elhangzott, ahogy a részvételiség fontossága is, és a jelölt ezúttal jobban ki is használta az idejét, mint a Partizán-vitában, ahol nagyjából 12 percet bent hagyott az idejéből.

A momentumos Donáth Anna az életéért harcolt: a szebb napokat is látott formációt 1 és 5 százalék köré mérik a kutatások, így teljesen bizonytalan a bejutásuk az EP-be. Donáth legfőbb mondanivalója az volt, hogy jogállami mechanizmus révén elzárták az uniós pénzcsapokat, amire ő személy szerint büszke. Szerinte erkölcsi kötelességünk támogatni az ukránok háborúját, emellett beszállt az identitáspolitikai versenybe is, és azt ígérte, hogy a különböző nemi- és életmódkisebbségek védelmezői lesznek az Európai Parlamentben.

Toroczkai László hozta a kötelezőt: szidta a többi résztvevőt, egyöntetűen globalistának beállítva őket, akikkel szemben a Mi Hazánk lenne az egyetlen antiglobalista erő. Elmondta, hogy a német szélsőjobboldali párttal, az AFD-vel, és néhány hasonló fasisztával egy új közös frakció létrehozásán fáradoznak, valamint bőszen szidta a jobbközép, néppárti Ursula von der Leyent.

Dobrev szerint csak egy erős baloldali politika tudja leváltani Orbánt

Dobrev Klára, a hárompárti baloldali koalíció listavezetője arról beszélt: amikor népszavazáson döntöttünk az uniós tagság mellett, akkor amellett is döntöttünk, hogy jár nekünk az uniós életszívonal. Nem a negyedét, nem a felét akartuk, hanem teljes egészét. Ezért csak olyan képviselőket szabad küldeni az EU-ba, akik erős, szociális Európát akarnak. Ha ugyanis az Unió meggyengül, abba Magyarország belerokkan.

Dobrev Klára szerint egy szociáldemokrata kormány 3 hónap alatt hazahozná az uniós pénzeket. Kiemelte: az ehhez szükséges törvénymódosításokat be is nyújtották a Parlamentnek. Ha meg akarjuk kapni a pénzeket, akkor nem brüsszelezni kell, hanem meg kell állítani a lopást – emelte ki.

Dobrev Klára aláhúzta: a Fidesz hazugságaival szemben az ellenzéki oldalon senki nem akar háborút, az egyetlen háborúpárti politikust Orbán Viktornak hívják. Ugyanis miközben körülöttünk mindenki megszabadult az orosz gáz nagy részétől, azalatt Magyarország az egyetlen uniós ország, amelyik a háború óta még növelte is a gázvásárlást Oroszországtól, amivel Orbán közvetlenül is Putyin háborúját finanszírozza a magyarok anyagi tönkretétele árán is.

Dobrev hangsúlyosan a szociális Európa fontosságáról beszélt: a hétköznapi emberek problémáival, a megélhetéssel, a fizetésekkel, a nyugdíjakkal, a közszolgálatásokkal akar foglalkozni, és felhívta a figyelmet, hogy Orbán ezekről a témákról soha nem beszél, ez nincs a politikai horizontján.

Dobrev Klára szerint ezt az országot szociáldemokrata-baloldali programmal lehet rendberakni, Orbán rendszerét egy erős baloldali politika fogja legyőzni, és ne hallgassanak a fanyalgókra, a jelenlegi kínálatban egyetlen baloldali alternatíva van: a hárompárti baloldali-zöld koalíció, a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség.

A teljes vitát itt tudod visszanézni:


.

Valódi Hírek