Pánik Győrben: Több napra leálltak a műtétek egy létfontosságú osztályon

Országszerte baj van a kórházakban. Ezúttal a győri mellkassebészet maradt orvos nélkül.

A győri mellkassebészet napokra orvos nélkül maradt

Az elmúlt néhány hétben több ízben hírt adtunk róla, hogy az ország különböző pontjain (például Veszprémen és Keszthelyen) szakemberhiány miatt kórházi osztályokat zártak be – a hivatalos közlés szerint ideiglenesen. Emiatt a betegeknek távolabbi kórházakba kell menniük különböző ellátásokért. Sajnos, úgy tűnik, a sornak koránt sincs vége.

Napokra leállt a mellkassebészeti ellátás a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban (!) – erről dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző számolt be közösségi oldalán. Az ideiglenes bezárás oka hasonló, mint az ország más pontjain: a személyzethiány miatt nem lehet az érintett műtéteket elvégezni. Az eddigi esetekhez képest szembeötlő, hogy ezúttal egy egyetemi oktatókórházban függesztették fel az ellátást, amely műtéti központként közel százezer ember mellkassebészeti ellátásáért felel.

Kunetz Zsombor győri mellkassebészet kapcsán írt alapos írását változtatás nélkül közöljük alább:

Az egészségügy sikeres átalakításának a következő bizonyítéka, hogy szerdától előreláthatóan 2024.05.27. hétfőig átmeneti humánerőforrás hiány miatt leállt a Győr-Moson-Sopron Megyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban az akut mellkassebészeti ellátás.

Erre már az egészségügyi híreket figyelő feketeöves olvasó csak megrántja a vállát, business as usual.
Pedig, ezen hír mögött sokkal több van, mint gondolnánk.

A Győri Petz Aladár Megyei Kórház a nyugat-magyarországi régió legnagyobb traumacentruma volt, idáig. Itt a hagyományos baleseti sebészet mellett megtalálható mellkas- és idegsebészet is, ahová nemcsak a megyéből, hanem szinte az egész észak-balatoni rész betegeit is ellátták.
Eddig.

Ugyanis ez azt is jelenti, hogy azon betegek ellátása, akik valamely baleset, vagy egyéb megbetegedés miatt sürgős mellkassebészeti ellátásra szorulnak, most Gyúr helyett a sokkal messzebb levő valamely budapesti, vagy a Szombathelyi Megyei Kórházba kell vinni, ha odaér még élve.
A baleseti ellátásban közismert az „aranyóra” fogalma, amely tömören azt jelenti, hogy a baleset bekövetkeztétől, ha egy órán belül a beteg a definitív – azaz a sérülésének megfelelő – ellátóhelyre kerül, akkor a túlélés kilátásai jelentősen növekednek.

Na ezt veheti el ebben az esetben a betegtől a rendszer, azaz azt a lehetőséget, hogy egyszerűen túlélje a balesetet.
Nem véletlen az sem, hogy – emlékezzünk csak! – Robert Ficot nem a fővárosi, a pozsonyi traumacentrumba, szállították annak nagyobb távolsága miatt, hanem a besztercebányaiba. Az ok pontosan ez volt, a minél előbbi definitív, végleges ellátóhelyre való szállítás.

Ez ma nem lehetséges mellkassebészeti sérülés esetén egész Közép-Dunántúl és Nyugat-Magyarország egy jelentős részén.
Ehelyett a betegeket annak az Országos Mentőszolgálatnak kellene elszállítania a minimum egy órára levő valamely egyéb ilyen betegeket is ellátó intézménybe, amely éppen szoftvert frissít.

És még el sem kezdődött a nyári szabadságolások időszaka!

(Kunetz Zsombor MBA/Facebook)

(A címlapfotó illusztráció)

Valódi Hírek