Perkálhatnak a jelöltek: Milliós bírságot osztottak ki a választási bizottságok

Ha valaki nem csengeti ki az összeget, színre lép a NAV.

Országosan több mint 10 ezer ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtés után – tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-t.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők választásán csak azok a jelöltek, jelölőszervezetek indulhattak, akik, illetve amelyek összegyűjtötték az induláshoz szükséges számú ajánlást. Az EP-választáson induló pártok május 3-áig, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a települési nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-áig, a listát állító jelölőszervezetek május 7-éig gyűjthették az ajánlásokat. Az íveket ezután vissza kellett vinniük a választási irodákba – részletezték a friss közleményükben.

Mint írták, a jelölteknek, jelölőszervezeteknek a rendelkezésükre bocsátott összes ívet vissza kellett adniuk annak a választási irodának, amelytől átvették. Ha ezt elmulasztották, megbírságolták őket. A bírságot a választási iroda mellett működő választási bizottság szabta ki.

A bírság összege minden be nem nyújtott ajánlóív után 1000 forint volt.

Nem lehetett bírságot kiszabni olyan, ajánlást nem tartalmazó ív után, amelyet a határidő lejártát követő napon adtak le – ismertette az NVI.

A NAV-nak is lehet dolga

A törvény nem tesz különbséget abban a tekintetben, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek az ajánlóíveket milyen okok miatt nem vitték vissza. A választási bizottságoknak egységesen minden egyes hiányzó aláírásgyűjtő ív után 1000 forintos bírságot kellett kiszabniuk, függetlenül attól, hogy azokat elveszítették, ellopták vagy csak az előírt határidő lejárta után vitték vissza.

Az NVI összesítése szerint a választási bizottságok országosan 10 078 000 forint bírságot szabtak ki. Mivel még folyamatban vannak a bírságok miatt jogorvoslati eljárások, a lezárt, jogerős bírságok összege 8 420 000 forint. A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajtja be.

5 évvel ezelőtt az önkormányzati választáson országosan mintegy 9300 ajánlóívet nem vittek vissza a választási irodákba, az EP-választáson pedig mintegy 2200-at – jegyezte meg a Nemzeti Választási Iroda.

A közelgő választásokról

Már nyomtatják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választására a szavazólapokat a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az ANY Biztonsági Nyomdában nyomtatják a több mint 33 millió szavazólapot.

Ebből 24 millió a helyi önkormányzati választásra készül, csaknem 8 millió az EP-választásra. Emellett több mint 1,5 milliót a nemzetiségi önkormányzati választásra nyomtatnak.

Kapcsolódó: Brutális adatsor érkezett: Meglepő „ajándékcsomag” várja a választókat júniusban

A választásokon indulókról, a közvélemény-kutató intézetek adatsorairól rendre beszámolunk.

A Republikon Intézet Fidesz, DK–MSZP–Párbeszéd kapcsán közölt adatai szerint a hárompárti szövetség márciusban és áprilisban a biztos pártválasztók 22 százalékának támogatottságát élvezte. Mindeközben a Fidesz áprilisban csupán 35 százalékon állt a biztos szavazó pártválasztók körében.

A közvélemény-kutató cég megjegyezte, hogy a kegyelmi ügy és Magyar Péter megjelenése a kormányzó párt népszerűségének évek óta nem látott csökkenését eredményezte.

Április 22-én publikálta közvélemény-kutatási adatait a Závecz Research. Aszerint a Fidesz minden korábbinál rosszabbul szerepelt áprilisban. A szavazókorú népesség 25 százaléka, de még a biztos pártválasztóknak is mindössze 33 százaléka szavazna a Deutsch Tamás vezette Fidesz-listára.

A Fidesztől mindössze 7 százalékkal volt elmaradva a Dobrev Klára által vezetett szociáldemokrata–zöld szövetség. A baloldali koalíció 26 százalékon állt a pártválasztók között.

Az IDEA Intézet 2024. március 31. és 2024. április 8. között készített pártpreferencia-kutatása eredményeit fejtette ki április 19-én. A részletezésük szerint február elején még a biztos szavazók 44 százaléka voksolt volna a Fidesz-KDNP-re.

Ám márciusra ez az arány 2 százalékponttal, áprilisra pedig további 4 százalékponttal csökkent. Ilyen mértékű népszerűségvesztésre hosszú évek óta nem volt példa a Fidesz-KDNP esetében – jegyezték meg.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek