Hivatalos: Felfüggeszti az együttműködést a magyar kormánnyal Orbán Viktor legfőbb szövetségese

Nem áll jól Orbánék szénája a nemzetközi porondon sem. Ezúttal „szívbéli barátja” intett be magyar miniszterelnöknek.

Felfüggesztették az együttműködést Magyarországgal

A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium pénteken felfüggesztette azt a Magyarországgal kötött egyezményét, amely szerint Budapest boszniai diplomatákat képzett volna a nyugat-balkáni ország európai integrációját elősegítendő.

Elmedin Konaković boszniai külügyminiszter közölte: március 6-án ő maga írta alá a tudásátadásról, illetve a diplomaták képzéséről szóló megállapodást Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, ám ezt most

felfüggesztették.

Kapcsolódó: Videóval: Elképesztő felvétel került elő Orbánról — Elmondta, kik Magyarország „szívbéli” barátai

A Klix.ba boszniai hírportál kiemelte: a boszniai döntés azt követően született, hogy a magyar kormány bejelentette, nem fogja megszavazni azt az ENSZ-határozatot, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítaná.

Szijjártó Péter szerdán fogadta Milorad Dodikot

Szijjártó Péter szerdán Budapesten fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint akkor úgy fogalmazott:

„be kell fejezni a teljesen felesleges feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában,

ugyanis sok esetben épp a nemzetközi közösség és benne az Európai Unió intézkedései vezetnek újabb válságok kipattanásának veszélyéhez”.

Mint mondta, Bosznia-Hercegovina „szépen haladt előre” az európai integráció útján, és volt egy közös, erős törekvés minden entitás részéről a minél előbbi tagságra.

„Ezt a törékeny együttműködést veri szét az a törekvés, hogy az ENSZ-ben a srebrenicai tragédia kapcsán egy olyan határozatot fogadtassanak el, amely mintegy démonizálná a teljes szerb nemzetet”

– tette hozzá, tudatva, hogy erre az indítványra hazánk nemmel fog szavazni.

Elszámította magát az Orbán-kormány

A boszniai külügyminiszter úgy vélekedett: Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos a minap Belgrádban a szerb álláspontot tette magáévá azzal, hogy kijelentette, elfogadhatatlan, hogy a szerb népet kollektíven bűnössé nyilvánítsák a Srebrenicában történtek miatt.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban meggyilkoltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette. A hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de azokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

Milorad Dodik utoljára tünteti ki Orbán Viktort. Fotó: trebinjelive.info

(MTI)

Kapcsolódó:

Fotókkal: Putyin embere kitüntette Orbán Viktort

Most érkezett: Kiderült, miért kell Szarajevóba rohannia Orbán Viktornak

Orbán döntött: Kihúzza a csávából szerb haverját a magyarok pénzén

Fotókkal: Orbán szívbéli barátját fogadta a Karmelita kolostorban — Fontos dolgokat jelentettek be

Valódi Hírek