Videóval: Elképesztő felvétel került elő Orbánról — Elmondta, kik Magyarország „szívbéli” barátai

Ezzel nem hencegett itthon.

Orbán Viktor magyar kormányfő a vasárnapi boszniai választások előtt erőteljes támogatásáról biztosította a boszniai szerbeket és vezetőjüket, Milorad Dodikot.

„Magyarország és Szerbia szomszédok, de Magyarország a Republika Srpskát tekinti becsületes »szívbéli szomszédjának«”

— mondta videóüzenetében Orbán a bosznia-hercegovinai elnökválasztás előtt.

Az üzenetet Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja és pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) közösségimédia-profiljain tették közzé. (A magyar kormányfő közösségi oldalán ezt elfelejtette publikálni).

„Köszönöm Orbán Viktornak, a nagy államférfinak és a szerb nép barátjának a támogatást”

— reagált lelkendezve a szerb vezető Twitter-bejegyzésében a Balkan Insight beszámolója szerint.

A magyar miniszterelnök beszélt a Dodikhoz fűződő barátságáról és a szerb néphez fűződő kapcsolatáról is:

„Olyan embert ismertem meg benne, aki kész a béke megőrzésére, aki nyitott a párbeszédre, aki a daytoni megállapodás tiszteletben tartása mellett száll síkra, és aki mindig és minden alkalommal megvédi a szerb nép érdekeit”.

Videó:

Korábban Orbán Banja Lukában tett utazása során Magyarország felelős szomszédságpolitikájának keretén belül százmillió eurós pénzügyi támogatást ajánlott fel a Szerb Köztársaságnak a régió stabilitásának fokozására. Júliusban Szijjártó Péter külügyminiszter a támogatás első részletével – mintegy 35 millió euróval – meg is érkezett Boszniába.

Szeptember elején pedig a szerb ortodox egyház vallási vezetője Orbánnak adományozta az egyház legmagasabb kitüntetését, a Szent Száva-Érdemrend első fokozatát.

Orbán korábban arra figyelmeztetett, kormánya blokkolni fog minden olyan uniós lépést, amely Milorad Dodik boszniai szerb vezető szankcionálására irányul.

(balkaninsight.com / index.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/16/most-erkezett-kituntettek-orbant-szerbiaban-fotok

Valódi Hírek