„Ha kell, végigcsinálom az utolsó lélegzetvételemig” – szívfacsaró interjút adott Karsai Dániel (+videó)

Karsai Dániel az eutanázia kapcsán folytatott küzdelemről is beszélt.

„Igen, én vallásos vagyok, akkor is, ha veszekszünk eleget, hogy úgy mondjam, volt már kiabálós beszélgetésem az égiekkel, de meggyőződésem, hogy ha káromkodva is beszélek, az nem istenkáromlás.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember így beszél, de olyan másfél éve kapom az erőt ahhoz, hogy megbirkózzak ezzel az élethelyzettel. Úgyhogy összességében az én vallásosságom inkább mélyült”

– fogalmazott Karsai Dániel az Indexnek adott friss interjújában.

Az ALS nevű betegségben szenvedő alkotmányjogász neve nem ismeretlen az ország előtt. Karsai az életvégi döntés kapcsán folytat hosszú küzdelmet, miközben a betegsége egyre inkább eluralkodik rajta. Az alkotmányjogász még képes kommunikálni a külvilággal, szerettei veszik körül, valamint Márkovics Ákos, az ápolója is segíti a mindennapokban.

Kapcsolódó: Szívszorító vallomás Karsai Dánieltől: Ezt látja álmaiban a halálos beteg alkotmányjogász

Friss interjújában többek között elmondta, sikerként éli meg azt, hogy az utóbbi hónapokban elszánt harcot vívott az eutanázia kapcsán.

„Természetesen a legfőbb, első nagy győzelem a kedvező strasbourgi ítélet lenne, optimista vagyok, nagyon várjuk a döntést”

– fogalmazott, megjegyezve, hogy ha nem úgy alakul, ahogy tervezik, akkor is

egy soha nem látott párbeszéd indult meg a témában idehaza.

Ez a kérdés már nem megy vissza oda, ahol volt

„Én úgy gondolom, ha személyes sorsomtól függetlenül, ez a kérdés már soha nem megy oda vissza, ahol egy éve volt”

– mutatott rá Karsai Dániel.

Mint mondta, továbbra is csak egy hétre tervez előre, amelynek része a halálra való felkészülés is. Korábban elárulta, van egy tükör a szobájában, amely mindig őszinte hozzá. Kiemelte, hogy

az öngyiłk0sság számára sosem volt opció,

az életet jónak és értelmesnek gondolja.

Karsai Dániel úgy véli, az életvégi döntések meghozatalának magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért, és mivel idehaza ennek orvoslására nincs lehetőség, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Többek között azt is hangsúlyozta, hogy az eutanáziáról mihamarabb kulturált, átgondolt párbeszédet kell folytatni.

„A magánszférám eltűnt, két éve ez még elképzelhetetlennek tűnt, de

ha kell, végigcsinálom az utolsó lélegzetvételemig,

a szó szoros értelemben, de remélem, nem így lesz. Most még hála istennek olyan az életem, hogy ez fel sem vetődik. De eljöhet egy ilyen pont, valahogy elfogadom majd. Ez nem értelmiségi szórakozás, hanem teljesen komoly, nekem és emberek százainak ebben a pillanatban”

– mondta az Indexnek adott interjújában.

(Index.hu/YouTube/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Hatalmas elismerésben részesítette egykori gimnáziuma Karsai Dánielt

Valódi Hírek