Erre tényleg nem számított senki: A Fidesz habzó szájú megmondóembere a parlamentben beszélt furcsákat (+videó)

Keményre sikeredett a vita az Országgyűlésben.

A parlament hétfői ülésén a napirend előtti felszólalásokban a kirúgott iváncsai dolgozóktól Hszi Csin-ping látogatásáig sok minden szóba került.

Az orosz–ukrán háborúról

Tordai Bence szeretné, ha tisztáznának egy fontos kérdést: minden jóakaratú ember, így az ellenzékiek is békepártiak, ellentétben azzal, amit a rogáni propagandagépezet sulykol.

„Mi, magyar ellenzékiek azt akarjuk, hogy béke legyen, azt akarjuk, hogy Putyin hadserege kitakarodjon Ukrajnából”

– tette hozzá.

A Párbeszéd – Zöldek képviselője ezzel szemben azt látja, hogy a Fidesz az Ukrajna védekezését segítő Európai Uniót és NATO-t kritizálja,

miközben egy pillanatra nem bújik ki Putyin hátsójából.

Azt kérte a kormánytól, hogy az orosz vezetéssel együtt vegyenek részt a nyári, svájci békekonferencián.

Dömötör Csaba válaszában leszögezte, hogy az Országgyűlés pár hónappal ezelőtt rögzítette a kormánypártok álláspontját. Elítélték a katonai agressziót, és elismerték Ukrajna jogát területi szuverenitásának védelmére. A háború elől menekülőknek pedig segítő kezet nyújtott Magyarország.

Hszi Csin-pingről és az atommegállapodásról

Lukács László György, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője aggasztónak látja, hogy a kínai kommunista vezető, Hszi Csin-ping Budapestre látogatott. Az atomenergetikát illető megállapodásokról is szeretne bővebb információkat kapni. Lukács azt sem látja biztosítottnak, hogy

az akkumulátortechnológia lesz a jövőben a befutó.

A Jobbik az „összeszerelő üzemek” helyett a magyar kis- és középvállalkozásokat támogatná, valamint helyreállítaná Magyarország nyugati orientációját.

Válaszában Dömötör Csaba megjegyezte, hogy

„ember legyen a talpán, aki a Jobbik mindenkori geopolitikai, külpolitikai álláspontjában rendet tud vágni. Több Európát követelnek, miközben

a Jobbik volt az, aki ki akart lépni, és uniós zászlót égettek.”

Dömötör Kínával kapcsolatban arról beszélt, hogy az európai vezetők rendszeresen folytatnak tárgyalásokat a kínai vezetőkkel. Hszi Csin-ping találkozott például Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével is.

Az államtitkár szerint a jövő autóipara ott lesz Európában, ahol akkumulátorgyártás lesz.

Az iváncsai akkumulátorgyárból sorra rúgják ki a dolgozókat

Kanász-Nagy Máté az iváncsai akkumulátorgyárból elbocsájtott több száz dolgozóról érdeklődött. Az LMP képviselője hangsúlyozta, hogy a nagyvállalatok kiviszik a profitot az országból, miközben a kormány támogatja őket. Az LMP úgy látja, az EP-választások tétje, hogy

még megállítható, lelassítható az „akkumulátorgyarmatosítás” folyamata.

Fónagy János államtitkárnak sikerült kikerülnie a választ. Fónagy elmondta, hogy próbaüzem zajlik a helyszínen, és elbocsátásra nincs is szükség, mert kölcsönszerződéssel foglalkoztatottakról volt szó, magyar munkaerőt nem érintett a leépítés.

Kérdés persze, hogy ha akkora szükség van akkumulátorgyárakra, hogy fordulhat elő, hogy már a próbaüzem alatt el kell küldeni a dolgozókat?

A parlamenti vitákat itt lehet követni: és visszanézni:

(Parlament Max/Youtube)

Valódi Hírek