Ezt akarták eltitkolni Orbánék: Itt a rémisztő grafikon, ez történt egyetlen év alatt Magyarországon

Elképesztő dolgok derültek ki a Magyarország területén működő kínai cégek kapcsán.

Hány kínai cég működik pontosan Magyarországon?

Egyre csak nő Magyarországon a kínai vállalkozások száma: 2023-ban már mintegy 600 kínai tulajdonnal rendelkező cég kezdte meg működését hazánkban. A legutóbbi pénzügyi adatok szerint az árbevételük több mint a háromszorosára nőtt. A kínai cégek magyarországi tevékenységében egyre meghatározóbb szerepet játszik a feldolgozóipar és az építőipar is.

Részletesen beszámoltunk Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatásáról, valamit az Orbán-kormány és a Kínai Kommunista Párt közös megállapodásairól is hírt adtunk. Ennek apropóján az Opten céginformációs adatbázisokat közlő cég megvizsgálta, miként is alakult a kínai beruházói jelenlét Magyarországon.

A Magyarország területén működő kínai cégek vezetői közt magánszemélyeket is találtak

Az Opten adatai szerint jelenleg Magyarországon több mint 350 olyan kínai vállalat van jelen, amelyek

kizárólagos és közvetlen tulajdonosai Kínában bejegyzett cégek vagy magánszemélyek (!).

Mintegy 600 olyan céget találtak, amelyeknek legalább egy kínai illetőségű tulajdonosa is van. Ezek között található olyan, amely több mint harminc éves múltra tekint vissza, de szép számmal akadnak olyan vállalatok is, amelyek csak a közelmúltban kezdték el működésüket. Az adatokból kiderült:

a kínai vállalatok több mint 85 százaléka 2010 után alakult meg Magyarországon.

Forrás: Opten / hírklikk.hu

A vállalkozások 85 százaléka öt tevékenységi körben van jelen, amelyből kiemelkedik a kereskedelem területe. A kereskedelem és az ingatlanügyletek mint a kínai befektetők célpontjai statisztikai adatok nélkül is ismertek voltak – jelezték a közleményben.

Hozzátették, ez változóban van, mert ugyan a 2020-ban és azt követően alakult kínai cégeknél még mindig a kereskedelmi tevékenység a meghatározó, de mára a feldolgozóipar is egyre népszerűbb, ez jelenleg a második leginkább preferált terület az újonnan létrehozott kínai cégek körében.

Mint írták, az adatok szerint öt kínai vállalkozásból négy Budapesten működik, vagy a székhelye a fővárosban található. A feldolgozóiparban tevékenykedő cégek majdnem kétharmada is Budapestre települt. A második legkeresettebb terület Csongrád-Csanád – ott is a kereskedelem a meghatározó tevékenység, ugyanakkor a szálláshely-szolgáltatás is nagyon keresett.

Így nyerészkednek a kínai cégek Magyarországon

A kínai vállalkozások 2022-ben

450 milliárd forintot meghaladó árbevételt realizáltak, amely több mint a háromszorosa volt az azt megelőző év árbevételének.

Az árbevétel 70 százaléka a feldolgozóiparból származott, minden ötödik forint az építőiparból. A feldolgozóipar árbevétele 2021-hez képest megháromszorozódott, míg az építőipar közel

kilencszeres növekedést ért el 2022-re.

Forrás: Opten / hírklikk.hu

A „szuverén” Orbán-kormány kínai megállapodásairól

Mint megírtuk, Orbán Viktor és Hszi Csin-ping mintegy 18 megállapodást írtak alá Budapesten, amelyek többek között a nukleáris „fejlesztésektől” egészen a vasútépítésig terjednek. Krajczár Gyula Kína-szakértő ugyanakkor már óvatosságra intett a kínai beruházásokkal és hitelekkel kapcsolatban. A szakember felhívta a figyelmet, hogy nem akkora perspektíva Magyarország számára a Kína felé történő súlyos eladósodás.

Rossz lóra tett Orbán, gyengélkedik a kínai gazdaság

Kínában az elemzők által várt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, évi 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést – közölte hétfőn reggel az MTI a friss kínai inflációs adattal kapcsolatban. Magyarul:

három hónapja folyamatosan nő a pénzromlás mértéke Kínában.

Az állami hírgyár közlése szerint a kínai statisztikai hivatal a hétvégén ismertetett adatai alapján a nem élelmiszertermékek 0,9 százalékkal drágultak.

Az élelmiszer és energia nélkül számított fogyasztói árak 0,7 százalékkal emelkedtek áprilisban éves szinten a márciusi 0,6 százalék után. Márciushoz képest a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek az előző havi 1 százalékos csökkenést követően – ismertették a kínai statisztikai hivatal friss adatait.

Csaba László ijesztő jövőképet vázolt fel

Beszámoltunk róla, hogy Csaba László közgazdász, egyetemi tanárt szintén súlyos kockázatokra figyelmeztetett a Kínával való együttműködéssel kapcsolatban.

Arról, hogy Orbán Viktor közlése szerint a magyarországi összes beruházás 75 százalékát Kína valósítja meg hazánkban, a szakember elmondta: nagyon reméli, hogy ez az állítás a frissen bejelentett beruházásokra is vonatkozik. Ugyanakkor a miniszterelnök vélhetően a már befejezett beruházásokra gondolt, az újabb projektekről egy árva szót sem szólt.

Arra vonatkozóan, mit gondol arról, hogy a magyarországi befektetések háromnegyede Kínából érkezik, Csaba László kijelentette: amennyiben ez igaz, akkor nagyon meg lenne rémülve. A közgazdász hangsúlyozta: ha ez valóban így lenne – márpedig a miniszterelnök ezt mondta –, akkor az azt jelentené, hogy

a kínaiak kezében lenne a teljes magyarországi szállodaipar, a teljes gyógyszeripar és további szektorok is.

Közölte: ha ez a helyzet, akkor az

félelmetes kilátásokat jelent, amely veszélyeket bárki végig tud gondolni.

(opten.hu/ hírklikk.hu / MTI nyomán)

Kapcsolódó:

Meglepő ígéretet tett a miniszterelnök: Orbán Viktor interjút adott a Kínai Kommunista Párt tévéjének (+videó)

Baj van a kínai megállapodásokkal: Fogalma sincs Orbán Viktornak, hogy mit írattak alá vele a kommunisták

Mi történt? Kiadta a parancsot Orbán Viktornak a kínai kommunista vezető

Valódi Hírek