Betelt a pohár az EU-ban: Súlyos csapást mérhetnek Orbán Viktorékra

Elfogyott a türelem, bírságokat követelnek Orbán Viktor kormányának veszélyes ügyei miatt.

Uniós jogot sért a magyar kormány

Az Európai Parlament tagjai azonnali bírságokat követelnek, amiért a magyar kormány intézkedései a külföldi cégek kiszorítását szolgálják, ezzel

megsértve az uniós jogot

– írta beszámolójában a német Spiegel.

Azonnali cselekvésre szólították fel a bizottság elnökét

A lap információi szerint öt EP-képviselő közös levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez a magyar kormányzat versenyt torzító lépései miatt.

Megjegyezték, azért is különös a közös állásfoglalás, mert különféle képviselőcsoportok közös fellépést szorgalmaztak az Orbán Viktorékkal való szembenállás miatt.

A lap név nélkül említi – az ötfős csoport tagjaként – egy finn kereszténydemokrata, egy spanyol szocialista, valamint a liberális Renew Europe képviselőcsoport magyar politikusát, illetve megnevezve a német zöldpárti Daniel Freundot.

A lap cikkében kiemelte, „politikailag sok minden elválasztja a képviselőket. Ami összeköti őket,

az a budapesti kormány gazdaságpolitikája feletti felháborodásuk”.

Kapcsolódó: Bejelentették: A Spar Svájcba menekíti magyarországi vagyonát Orbán Viktorék karmai elől

Aggódnak Orbánék miatt Európában

Úgy látják, Orbán Viktor céljává nyilvánította, hogy az úgynevezett stratégiai ágazatokban régóta működő uniós cégeket kiszorítsa az országból.

„Ez

  • a letelepedés szabadságának,
  • a tulajdonhoz való jognak,
  • a tisztességes verseny elveinek
  • és az egységes piac más alapvető elemeinek

kirívó megsértése”

– írták az Ursula von der Leyennek címzett levelükben, amelyben arra is kitérnek, hogy az elnök hatóságának gyorsabban és szisztematikusabban kell fellépnie a zaklatás ellen, mindenekelőtt pedig az Európai Bizottságnak azonnal bírságokat kell kiszabnia (!).

A különadók ügye kiütötte a biztosítékot

Emlékeztettek, a magyar miniszterelnök évek óta különadókat vet ki a külföldi vállalatokra az építőiparban, a hírközlésben, a közlekedésben, a kiskereskedelemben és a pénzügyi területen. A cél az – írták –, hogy addig sanyargassák a tulajdonosokat, amíg azok el nem adják vállalkozásukat magyar vállalkozóknak, akikről legtöbbször az derül ki, hogy Orbán Viktor köréhez köthetők.

Minderre konkrét példákat is említettek:

  • „A magyar kormány megkérdőjelezhető széndioxid-adókkal és bányajárulékokkal vereségbe taszította az építőanyag-óriás Heidelberg Materials magyarországi leányvállalatát.
  • A brit Vodafone csoport eladta mobiltelefon-hálózatát a magyar 4iG csoport által vezetett konzorciumnak, miután Orbán Viktor megemelte a távközlési bevételekre kivetett adókat.
  • A düsseldorfi székhelyű Avialliance cégtől, a budapesti repülőtér üzemeltetőjétől a hatóságok fontos engedélyeket tagadtak meg. A tulajdonosok most az eladásról tárgyalnak.”

Azt is írták, hogy Orbán Viktor sokáig zavartalanul tudta végrehajtani kétes manővereit, mert kedvező feltételeket kínált az autóipar és a védelmi ipar EU-s vállalatainak is.

„Oszd meg és uralkodj, az elv jól ismert. Amióta azonban a budapesti kormány egyre agresszívebben hajtja magyarosítási stratégiáját, a korábban megkímélt iparágak is attól tartanak, hogy támadások célpontjává válnak. Ennek következtében egyre több külföldi cég és egyesületi lobbista lép fel nyilvánosan a zaklatások ellen.

A hallgatás többé nem opció”

– figyelmeztettek.

A Spar esete indította el a lavinát

Felidézték, hogy februárban német és osztrák üzletemberek látogattak Brüsszelbe, hogy figyelmeztessék az uniós hatóságokat, valamint jelezzék aggályaikat a magyar kormánnyal kapcsolatban. Pár hétre rá robbant ki a botrány egy levél miatt, amelyben Hans Reisch, a Spar vezetője panaszt tett az EU-nál. Többek között azt is kifogásolta, hogy a négy éve érvényben lévő, kizárólag a külföldi cégeket érintő különadó tisztességtelen előnyhöz juttatja a magyar versenytársakat.

A Spiegel beszámolójában azt is megjegyezték, hogy az Orbán-kormány egy törvénymódosítással lehetővé tette volna a Gazdasági Versenyhivatal számára, hogy szinte tetszés szerint kisajátítsák az úgynevezett „alapvető jelentőségű vállalatokat”, vagy kényszerítsék őket a vezetőség leváltására. Kiemelték, hogy Hans Reisch esetében ez volt az első alkalom, hogy egy cégvezető ilyen módon emelt panaszt a magyar kormány beavatkozása miatt.

Kapcsolódó: Parragh László szerint napirenden van, hogy korlátozzák a magántulajdont

Illegális módszereket alkalmaznak Orbán Viktorék

„Amikor azonban Magyarország nyolc legnagyobb kereskedelmi partnerének – köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország – kamarai szervezetei kifogást emeltek, Orbán Viktor pártja visszavonta a javaslatot”

– jegyezték meg, hozzátéve, a kormány furcsa akcióinak hatásai már Magyarországon is érzékelhetők, ugyanis a cementiparban bevezetett különadók számos építőanyag importjának növekedéséhez és áremelkedéséhez vezettek.

„Elfogadhatatlan, hogy az EU milliárdokat fizessen egy olyan kormánynak, amely

illegális módszerekkel zaklatja az európai vállalatokat”

– nyilatkozta Daniel Freund EP-képviselő.

„A következő Bizottság sürgős feladata lesz, hogy ennek véget vessen”

– tette hozzá.

(spiegel.de/rtl.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Ebből még balhé lesz: Félelmetes jogköröket kaphat a Gazdasági Versenyhivatal Orbánéktól

Majdnem felrobbant Nagy Márton, amikor befutott a levél: Dühöngve üzent vissza a SPAR osztrák vezérigazgatójának

Betelt a pohár az egyik legnagyobb élelmiszerláncnál: Az EU-tól követelik Orbánék megrendszabályozását

Valódi Hírek