Megtörték a csendet a Nemzeti Színház színészei: Ezért nem gratulált Vidnyánszky Attila Kulka Jánosnak

A Nemzeti Színház művészei szerint megvan az oka, hogy miért nem hívta fel Vidnyánszky Attila a Nemzet Színészévé választott Kulka Jánost.

Vidnyánszky elméjét ellepte a köd

Megírtuk, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezetőjét megkereste az RTL, mert úgy tudják, nem hívta fel és nem gratulált Kulka Jánosnak, amikor a Nemzet Színészének választották. Felhívták rá a figyelmet, hogy ezzel a direktor egy 24 éves hagyományt szakított meg, hiszen egészen eddig az volt a bevett gyakorlat, hogy a Nemzeti Színház mindenkori igazgatója értesíti a cím új birtokosát.

Kapcsolódó: Döbbenetes videó: Vidnyánszky Attila toporzékolva, káromkodva balhézott a riporterrel az utcán

A Nemzet Színésze cím alapító okirata ugyanakkor rögzíti: a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának feladata értesíteni azt a színművészt, akit a tizenkét tagú testület tagjává választ a másik tizenegy színész. Kulka János esetében ez mégis elmaradt, ahogy a a színház Facebook-oldalán ilyenkor szokásos nyilvános gratuláció is – írta beszámolójában a Blikk.

Családi programra hivatkozott a direktor

A lap információi szerint a nemzet színészei körében többen úgy értesültek, hogy

Vidnyánszky egy „családi programja” miatt nem értesítette Kulkát.

„Vidnyánszky Attila az ülésen egyébként sem szokott részt venni, és úgy tudom, ezúttal a színházból is elment, mert a gyermeke ballagott. A szavazás után rögtön Molnár Piroska hívta fel Kulka Jánost. A többiről nem tudok, mert el kellett érnem a vonatomat, ami hazahozott Debrecenbe”

– mondta lapnak a közelmúltban megválasztott Csikos Sándor.

Jordán Tamás megerősítette az információkat

Mindezt Jordán Tamás is megerősítette.

„Személyesen nem tudtam részt venni a legutóbbi választáson, így telefonon csatlakoztam be. Úgy tudom, Vidnyánszky Attila családi elfoglaltságra, a fia ballagására hivatkozva nem telefonált. Molnár Piroska vállalta magára a feladatot, pedig

a szabályzat szerint ez a mindenkori igazgató feladata.

Emlékeim szerint, amióta én is a tagok között vagyok, ez volt az első alkalom, hogy nem ő értesített valakit a hírről”

– részletezte a színész, aki 2003-tól 2008-ig vezette a színházat, így arról is kérdezték, az ő igazgatói regnálása alatt történt-e olyan, hogy elmulasztott volna egy ilyen telefonhívást.

„Nem, soha. Mindig én hívtam fel a megválasztott művészt.

Jó hírt közölni öröm”

– mondta Jordán Tamás.

Megszólaltak a Nemzeti művészei

Azonban Vidnyánszky kifogása furcsának hathat, hiszen a választás időpontjáról a Nemzeti Színház mindenkori igazgatója dönt, így természetesen megtehette volna, hogy olyan időpontot választanak, amely nem ütközik a családi programjával. Felidézték, Benedek Miklós halála után közel két hónapig azért csúszott a választás, mert Vidnyánszky a lábsérülése miatt nem tudott volna személyesen ott lenni a színházban a választás idején.

A Nemzeti köreiben ugyanakkor azt beszélik, hogy az igazgató

valójában nem a családi programja miatt nem értesítette Kulka Jánost.

„Joggal feltételezhető, hogy személyes sérelem áll a háttérben. Furcsállom, hogy nem tudott időt szakítani egy kétperces telefonra”

– mondta egy neve elhallgatását kérő színész, amelyet a lap többi forrása is megerősített.

„Az teljesen nyilvánvaló, hogy Vidnyánszky és Kulka között személyes ellentétek vannak, ám ennek a pontos okát mi sem tudjuk.

Az biztos, hogy az igazgató látványosan nem örült, amikor megtudta, hogy Kulkát választották meg”

– mondta a névtelenségét kérő informátor.

Egy harmadik színész megerősítette, van tudomása a személyes ellentétről, ugyanakkor azt mondta, többen javasolták már Vidnyánszkynak, hogy „ássa el a csatabárdot”.

„Az igazgató tényleg nem örült Kulka megválasztásának, nem véletlenül nem hívta fel.

Az elmúlt napokban többen javasolták Vidnyánszkynak, hogy rendezze a nézeteltérést, és utólag hívja fel telefonon Kulkát, gratuláljon neki. Már csak azért is, mert most, hogy Kulka a Nemzet Színésze lett, akarják vagy sem, nagy eséllyel találkoznak majd egymással a választások során, amit mindig a Nemzeti Színházban tartanak”

– mondta a lap forrása.

Az üggyel kapcsolatban keresték Bodrogi Gyulát is, aki nem szeretett volna nyilatkozni, azonban sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

„Nagyon szomorú vagyok, hogy a Nemzet Színésze címet az utóbbi időben ilyen negatív felhangok kísérik”

– fogalmazott szűkszavúan Bodrogi.

Kulka János nem akart nyilatkozni az ügyben. Keresték a Nemzeti Színházat is, azonban kérdéseikre nem kaptak válaszokat.

Kapcsolódó:

Döbbenetes videó: Vidnyánszky Attila toporzékolva, káromkodva balhézott a riporterrel az utcán

Videóval: Szívszorító vallomást tett a Nemzetiből távozó Udvaros Dorottya

Legendás fotóval gratulált az Országos Mentőszolgálat Kulka János kitüntetéséhez

Valódi Hírek