Dobrev Klára: Orbán vagy Európa? Nem kérdés, hogy utóbbihoz akarunk tartozni (+videó)

Dobrev Klára az Európa-nap alkalmából szólalt fel.

Május 9-én, csütörtökön ünnepeljük az Európa-napot. Idén két fontos dologról emlékezünk meg: 74 éve ezen a napon rakták le az Európai Unió megalakulásának alapköveit. Emellett immár 20 éve annak, hogy Magyarország a közösség tagja – emlékeztetett Rónai Sándor keddi sajtótájékoztatóján.

Mint bejelentette, a jeles nap alkalmából a Demokratikus Koalíció országszerte rendezvényekkel várja az érdeklődőket.

Kapcsolódó: A DK országos rendezvénysorozattal ünnepli a május 9-ei Európa-napot

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, valamint a Párbeszéd szociáldemokrata–zöld szövetsége az Európa-nap alkalmából közös programbemutató kampányrendezvényt tartott május 9-én. Az eseményen többek között Dobrev Klára, a hárompárti szövetség EP-listavezetője is mikrofon elé lépett.

Dobrev Klára a színpadon az Európa-nap alkalmából

Mint azt az árnyék-miniszterelnök hangsúlyozta, a politika a valóság legfontosabb döntéseiről szól, nem lehet valóságshow-ként kezelni. A választópolgároknak tudniuk kell, hogy az adott politikus mit ígér, mire kér felhatalmazást tőlük, amikor voksolásra buzdítja őket.

„Be kell mutatni a programot, és a világ egyik legantidemokratikusabb dolga azt mondani, hogy folytatjuk, anélkül, hogy elmondanák, pontosan mit”

– mutatott rá Dobrev Klára, megjegyezve, néhány esetben jobb, ha nem is mondják el, mert ha ezt folytatják (ami most zajlik – a szerk.), rémes lenne.

Kiemelte továbbá, hogy nagyon rossz döntés, ha egy politikus nem vállalja a vitát – ahogy azt Orbán Viktortól megszokhattuk. Márpedig aki az emberek felhatalmazását kéri politikai pozícióra, a közhatalom gyakorlására,

az igenis legyen elég bátor a vitához

– fogalmazott a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője.

Nyakunkon a választás

Alig egy hónap maradt hátra, ilyenkor visszagondolok arra, mit ígértem korábban. Európai Egyesült Államokra van szükség, ezt mondtam 5 évvel ezelőtt. Azt látom, hogy ez idő alatt nagyobb lépésekkel haladtunk egy egyre erősebb és egységesebb Európa felé, így

nem kérdés, hogy megvalósul majd az erős, szociális Európa

– mondta Dobrev Klára az Európa-nap alkalmából szervezett rendezvényen.

Ugyanakkor kérdéses, hogy mi ott leszünk-e. Láthatjuk, hogy Európa minden egyes válságra egyre szorosabb együttműködéssel reagál, legyen szó a klímaválságról, az egészségügyről, a gazdasági kihívásokról – jegyezte meg az árnyék-miniszterelnök.

Európa így működik: béke idején lehet, hogy kicsit lassabb, ám amikor ténylegesen kihívásokkal szembesül, akkor erős és egységes. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy ebben az erőben és egységben segítsük a közösséget. Mi, a szociáldemokraták és zöldek EP-képviselői egy még erősebb, egységesebb, szociálisabb Európáért fogunk dolgozni – szögezte le a DK politikusa.

A magyarokat képviselik

Az EP-ben a magyarokat képviseljük, így elkerülhetetlen téma, hogy milyen lesz hazánk és az Európa Unió viszonya. Az egyre egységesebb Európából szorulunk ki; az, hogy a peremén vagy a közepén leszünk, csakis rajtunk múlik. Szerencsétlenkedhetünk még egy kicsit, követhetjük a jobboldali politikát, beszélhetünk még a szuverenitásról, álmodozhatunk arról, hogy Európának nagyobb szüksége van a magyarokra, mint nekünk a közösségre, lehet érdektelennek hívni a jogállamiságot – sorolta Dobrev Klára, kiemelve, hogy el fog jönni a pillanat, amikor a döntés már nem a mi kezünkben lesz.

Ha ez a politika folytatódik, akkor hazánk kiszorul Európa közepéről

– mutatott rá a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség EP-listavezetője, üzenve a Brüsszel ellen papolóknak.

Mi, magyarok pontosan tudjuk, számunkra jólét, tisztességes élet nincs az EU-n kívül, nem engedjük, hogy kirángassanak minket onnan – jegyezte meg Dobrev. Bármit is tesz Orbán Viktor, mi európai magyarok akarunk lenni. Éppen ezért a programot, amelyet képviselünk, minél több emberhez el akarjuk juttatni – mondta.

„Pontosan tudom, hogy az,

amit most Önöknek bemutatunk, el fogunk mondani, az vörös posztó a jobboldali politika szemében

(…). Vörös posztó, mert szerintük a nemzeti identitásunk megsemmisülését jelentené, ha ez a program megvalósulna”

– fogalmazott Dobrev Klára az Európa-nap alkalmából rendezett eseményen.

Miről van szó pontosan?

Az európai minimálbér-szabályozásról

A magyar jobboldal szerint maradhatnak a mostani bérek, legfeljebb az fog történni, hogy a hónap végén kölcsön kell kérnünk román barátainktól – már akinek lehetősége van rá. Mindezzel arra utalt az árnyék-miniszterelnök, hogy a környező országok a fizetésekben utolérték, sőt, leelőzték Magyarországot.

Az európai nyugdíjszabályozásról

Bizonyára a magyar nyugdíjasokat felháborítaná az intézkedés, annyira ragaszkodnak az Orbán-kormány által kifizetett jelenlegi összegekhez – jegyezte meg ironikusan Dobrev Klára. A szabályozás mellesleg azt is takarná, hogy a nyugdíjaknak folyamatosan növekedniük kellene a bérszínvonallal együtt – ezt nevezik svájci indexálásnak.

Az európai családi pótlékról, a gyermekek támogatásáról

Mit mond a jobboldal? Még a végén minden gyermek egyenlő lenne, sőt, mindenkinek ugyanazok a lehetőségek járnának. Pedig mi megmondtuk, hogy mindenki annyit ér, amije van – mutatott rá az Orbán-kormány gondolkodásmódjára az árnyék-miniszterelnök.

Az Európai Egészségügyi Unióról

Szinte irtóznak tőle Orbán Viktorék, hiszen akkor mi történne azzal a hungarikummal, amit magyar egészségügynek hívnak. A dán nyugdíjasok az irigységtől sárgulnak, amikor a szürkehályogműtét várólistájára pillantanak. Biztos mindenki hozzánk akar jönni Európából, hogy ellátást kapjon – fogalmazott ironikusan a DK politikusa, rámutatva, hogy a hazai egészségügyi rendszer szinte a végét járja.

„Lehetne egyébként nem betegnek lenni, hanem imádkozni, Bibliát forgatni, és olyan >>nagy tekintélyű egészségügyi szakemberek<<-ben bízni, mint például a Pintér”

– mondta Dobrev Klára, rámutatva, hogy Orbán Viktor sorra ülteti kulcspozíciókba az alkalmatlannál alkalmatlanabb embereit.

Más is helyet kapott a programban

Az Európai Szociális Klímaalapról

Orbánék szerint erre sincs szükség, hiszen mi vesszük a legdrágábban a gázt, és ha ezt nem tennénk, akkor senki sem finanszírozná Putyin háborúját – mutatott rá a hárompárti szövetség EP-listavezetője. Hozzáfűzte, Magyarország az utolsó a közösségben, amely nemhogy csökkentette volna a gázvásárlást az oroszoktól, inkább növelte azt.

Az európai gyermekvédelemről

Ez kimondja, hogy minden gyermeknek meg kell adni azt, ami a fejlődéséhez szükséges. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani azokra, akiknek a családja mindezt nem tudja biztosítani. Ebben a helyzetben az államnak sokkal több feladata kell, hogy legyen – hangsúlyozta Dobrev Klára.

Megjegyezte, a magyar jobboldal ezzel szemben azt mondja, nehogy már európai forrásokból, európai jogszabályokkal lehessen a gyermekvédelmet fejleszteni. Nekik erre jobb módszerük van. Ők kitüntetik a ped0filokat, vagy éppen kegyelmet adnak segítőiknek – idézte fel a történteket.

Az európai munkavédelmi szabályokról

Szigorítani kell őket. De hát akkor mi lesz a külföldi befektetőkkel, az akkumulátorgyárakkal – merülhet fel a kérdés Orbánékban. Minden héten kerülnek be ipari dolgozók kórházakba ilyen-olyan mérgezésekkel – emelte ki az árnyék-miniszterelnök. Hozzátette, a szabályozás szerint egyenlő munkáért egyenlő bér járnak. Ám így veszélybe kerülne Orbánék politikája, miszerint olcsó, kiszolgáltatott, ázsiai vendégmunkásokra cserélik le a magyar dolgozókat – fűzte hozzá.

A forintról

Dobrev Kláráék már többször hangsúlyozták, hogy minél előbb be kell vezetni hazánkban az eurót, vagy legalábbis ki kell tűzni az euró bevezetésének céldátumát. Orbánék azonban mintha ezt meg sem hallanák, így az árnyék-miniszterelnök a kormány egyik mumusának nevezte a témát sajtótájékoztatóján.

Az Európai Ügyészségről

A másik nagy mumusa a kabinetnek, a csatlakozás már önmagában megoldaná a parlamenti többség kérdését. Értem a magyar jobboldalt, a szabadságukért küzdenek, ám velük szemben a baloldal magyarok millióinak szabadságáért harcol – fogalmazott.

Orbán vagy Európa?

A hárompári szövetség EP-listavezetője beszéde végén arra kért mindenkit, hogy senki se adja fel a hitet és a reményt. 20 éve népszavazás útján döntöttünk az EU-hoz való csatlakozásról, egy ország mondta azt, hogy a közösség része akar lenni. Európa ez idő alatt Európa erősebb lett – jelentette ki Dobrev.

„Ha a kérdést úgy tesszük fel, ahogy valójában van:

Orbán vagy Európa?

Akkor mindenki számára egyértelmű a válasz: Európához akarunk tartozni”

– hangsúlyozta Dobrev Klára az Európa-nap alkalmából.

(Demokratikus Koalíció/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek