Lehet még fokozni: Botrányos, hányszor kaszálta el a családi pótlék emelését az Orbán-kormány

A családi pótlék összeg hosszú évek óta változatlan, az ellenzék javaslatait lesöpri az asztalról a „családbarát” kormány.

Az ellenzék 14 év alatt 37-szer adott be törvénymódosítást a családi pótlék emelésére, de az Orbán-kormány inkább akkumulátorgyáraknak ad kedvezményt – írta meg a nepszava.hu.

Csak a fideszes propaganda szól a családokról

2010 óta 37 alkalommal adott be olyan törvénymódosítást vagy határozati javaslatot az ellenzék, amely a családi pótlékot emelné valamilyen mértékben, többnyire a duplájára – derült ki a portál gyűjtéséből. A Fidesz azonban egyik esetben sem támogatta a családok segítését.

Nacsa Lőrinc volt az egyik kormánypárti képviselő, aki lesöpörte a javaslatot egy bizottsági ülésen.

„Az elvei és irányai mások a 2010 utáni családpolitikának,

mint a 2010 előtti családpolitikának. Mert akkor alapvetően segélyezésalapú családpolitika volt, most meg egy munkára ösztönző, aktív támogatásokra helyezzük a hangsúlyt”

– mondta.

Orbánék az illúziók világában élnek

Gregor Anikó szociológus a portálnak azt mondta, a kormány álláspontja olyan munkaerőpiaci jelenlétet feltételez, amely tökéletes.

„Magyarul egy illúzióra írja rá a családtámogatási rendszerét”

– vélekedett.

A családi pótlék összege egyébként 2008 óta nem emelkedett.

Az összeg egy gyermek után 12 200 forint, két gyermek esetén gyermekenként 13 300 forint, három vagy több gyermeknél pedig gyermekenként 16 ezer forint.

Szerintük ez „politikai kérdés”

Az Orbán-kormány álláspontja szerint az ellenzék és a kormány közt szemléletbeli különbségről szól a „családipótlék-vita”.

Sztojka Attila fideszes politikus érvelése tipikusnak mondható. Szerinte amíg

ők a munkaalapú társadalom létrehozásában hisznek,

addig az ellenzék „szakpolitikai gondolkodása alapvetően a segélyalapú társadalom megteremtésében nyilvánult meg. Azt jelentette, hogy az emberek kiszolgáltatottságát szándékosan akarták fenntartani.”

Révész Máriusznak sikerült ennél is durvábban fogalmaznia: „ingyenpénz az nincs” – mondta egy 2020-as vita folyamán, ami egy válságkezelő alapjövedelem bevezetését célozta volna a pandémia idejére.

Nézőpont kérdése

Szabó Tímea ellenzéki parlamenti képviselő szerint Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak kellene tudomásul vennie, hogy nincsen „ingyenpénz”.

„Az a 35 éves Tiborcz István, aki életében egy percet nem dolgozott, hirtelen 35 milliárd forintos vagyonnal Magyarország 32. leggazdagabb embere lett.

Na, szerintem ez az ingyenpénz és ez a felháborító!

És ezt mondják el azoknak a családoknak, akik most hónapokig egy fillér támogatás nélkül maradnak!”

A magzatkárosító anyagokat kibocsájtó gyárakat támogatják

Gregor Anikó szerint ráadásul ameddig akkumulátorgyáraknak, valamint autóipari gyáraknak ad kedvezményt az állam, addig is az a pénz hiányozni fog a szociális, oktatási szektorból és a családtámogatási rendszerből.

Orbánék politikai döntést hoztak:

„ki akarják zsákmányolni produktív és reproduktív értelemben is az embereket.

Arra ösztönzik a nőket, hogy szüljenek gyereket, mert abból lesz a jövő munkavállalója. Viszont a munka világába visszatérve a nők egy része hamar ráeszmél, hogy az gondoskodó munka, amit az intézmények átvállalnak tőlük, kevés.”

Valódi Hírek