Közel sincs vége: Méretes port fog kavarni, amivel most sújtják a magyar kórházakat

Pintér Sándor ellenőrzései mellett a NAV végrehajtási eljárásai is nehezítik a magyar kórházak mindennapjait.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Budapesti Károlyi Sándor Kórházat is végrehajtási eljárás alá vonta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Népszava friss értesülései szerint a adóhatóság inkasszóval szedte be a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház 57 millió forintos köztehertartozását.

A lap által megkérdezett szakértő szerint bár a jelenség bizarr, a NAV-nak mégis az a feladata, hogy köztartozásokat szedjen be. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) a történtekkel kapcsolatban ennyit közölt:

„Értesüléseivel ellentétben hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

A stabilitásról

A hazai kórházak tetemes adósságairól rendre beszámolunk. Pár hete írtunk arról, hogy közzétették a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, melyik kórház mennyi forrást kap az adósságaik rendezésére abból a mintegy 64 milliárd forintból, amelyről kormánydöntés született.

Korábbi értesülések szerint a kabinet nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi tartozást rendezne. Az első részletet – 64 milliárd forintot – egy hónapon belül, további 40 milliárd forintot júniusban utalhatnak a kórházak számláira.

A NEAK által közölt adatok szerint 3,4 milliárd forintot kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, 2,3 milliárdot a Honvédkórház, 2 milliárdot a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet.

A legkevesebb pénzt, összesen 6300 forintot a Budapest XV. kerületi Önkormányzat Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény kapta.

Kapcsolódó: Itt van Pintér Sándorék nagy bejelentése a kórházak adósságáról, de akad pár bökkenő

A Belügyminisztérium razziáiról

Mindeközben Pintér Sándor tárcája nagyszabású kórházi ellenőrzésekbe kezdett. Korábban Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár már szót ejtett az ellenőrző csoportok bevetéséről.

Az elmúlt két hétben több hír is érkezett a razziákról. Az ellenőrzést végrehajtók igazoltathatják a személyzetet, belenézhetnek az egészségügyi dokumentációba, valamint másolatot is készíthetnek az iratokról. A tárca a betegek ellenőrzését is elrendelte, mondván, az intézmények csak akkor kapják meg az ellátottak utáni finanszírozást, ha a páciensek az intézményben annyi napot fekszenek, amennyit egy-egy beavatkozásnál előírnak.

Kapcsolódó: Mi történik? Egy ember majdnem meghalt Pintér Sándorék kórházi razziái miatt

Befutott a súlyos bizonyítvány

Magyarországon a GDP mindössze 7,4 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, ez pedig a 6. legalacsonyabb érték az Európai Unióban. A közösség átlagos ráfordítása 10,9 százalék. Mindez kiolvasható a Magyar Nemzeti Bank nemrég megjelent 2023-as Versenyképességi jelentéséből.

Mellesleg a versenyképesség területén is rontottunk, jelenleg a 19. helyet foglaljuk el az EU-ban. Ráadásul az Egészséges társadalom elnevezésű területen majdnem az utolsók, 26.-ak vagyunk a közösség tagállamai között.

Az MNB jelentése szerint az egészségügyi kiadásokra költött összeg arányával sem stimmel minden. Hazánkban az egészségügyi kiadások 72 százaléka származik állami forrásból. Ez 9 százalékponttal alacsonyabb az EU-s, valamint a többi visegrádi ország átlagánál.

Minderről >>ITT<< írtunk részletesen.

FRISSÍTÉS

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunkhoz is eljuttatott hétfői közleményében cáfolta az értesülést, miszerint inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház számláján.

„A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben”

– tájékoztatott az adóhatóság.

Kapcsolódó:

DK: A Népjóléti Bizottság előtt kell felelnie Pintér emberének az egészségügy katasztrofális helyzete miatt

Valódi Hírek