Baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, a katasztrófavédelem rohant a helyszínre

Az SK On Hungary komáromi akkumulátorgyár területén történt baleset.

Nem ez az első eset

A Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz 2024. április 23-án, kedden délelőtt érkezett bejelentés, hogy egy komáromi üzemben baleset történt. Ezt követően több mint száz dolgozó hagyta el az üzem területét – részletezte a hatóság szerdai közleményében.

Mint írták, a katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Ugyan arról nem volt szó, melyik üzemben történt az eset, kiderült: a dél-koreai illetőségű akkumulátorgyárban volt gond.

A Telex több olvasója is arról számolt be a minap, hogy az SK On Hungary Kft. komáromi üzemében rosszul lettek a dolgozók. Az Országos Mentőszolgálat Főigazgatósága rövidesen megerősítette a hírt, hogy a helyszínre először egy baleset miatt, órákkal később pedig enyhe rosszullét miatt riasztották a szakembereket.

Már korábban, április 1-jén is érkezett hasonló hír Komáromból. Akkor is szúrós szag kezdett terjengeni az SK On Hungary Kft. helyi üzemében. Az akkumulátorgyár dolgozói közül többen fejfájásra panaszkodtak, így őket kiterelték az épületből. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szakemberei kivonultak a helyszínre, az ellenőrzés során mérték a gyár levegőjében lévő veszélyes anyag mértékét, hogy az meghaladja-e a határértéket. Az eredmény szerint erről nem volt szó.

Kapcsolódó: Nagy gáz van: Veszélyes anyag szivárgott a komáromi akkumulátorgyárban, többen kórházba kerültek

Iváncsán is gondok adódtak

Orrvérzésre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói, ezért leállították a munkát, és kiürítették az üzemet. Mindez pár hete történt, a dolgozók szúrós szagot éreztek, és azt mondták, elektrolit-szivárgás történhetett. A gyár szerint nem volt szivárgás, a kellemetlen szag szerintük az egyik szivattyú karbantartása következtében keletkezett. Közlésük szerint mind a 9 érintett dolgozó jól van.

A vállalat közleményt adott ki a gyárban történt baleset miatt

FRISSÍTÉS:

Az SK On az alábbiakat írta lapunknak megküldött állásfoglalásában a Komáromban történtekkel kapcsolatban:

  • „Április 23-án délelőtt 10 órakor a komáromi üzemben az összeszerelési folyamat során kis mennyiségű anyag fröccsent az egyik munkavállalóra, aki a csöveken dolgozott. Ekkor a dolgozó teljes arcmaszkot viselt, azonban az anyag minimálisan érintkezett a nyak területével.
  • Az alkalmazott azonnal az orvosi szobába ment kivizsgálásra, ahol mindent rendben találtak. A vállalat alapos vizsgálatot ajánló politikáját követve azonban a munkavállalót további vizsgálatokra kórházba szállították. A kórházi vizsgálat sem igazolt semmilyen rendellenességet, így a munkavállaló még aznap hazatérhetett.
  • Ezzel egyidejűleg az esetet jelentettük az illetékes hatóságoknak, akik azonnal helyszíni ellenőrzést végeztek. A területen dolgozó összes munkavállalót elővigyázatosságból evakuálták a telephelyen kívülre.
  • Az illetékes hatóságok által végzett alapos területi vizsgálatot követően bebizonyosodott, hogy a levegőminőségi mérések során nem tapasztaltak rendellenességet, így a munka az ellenőrzést követően folytatódhatott.”

Kapcsolódó:

Mi történt? Rosszul lettek az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói, leállították a termelést (+videó)

Valódi Hírek