Épp a választás előtt jön a rémálom Orbánéknak: Még nagyobb pácban vannak, zárolták a kasszát az EU-ban

Ezt nem lesz könnyű helyrehozni, megindulhat az EP-eljárás.

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, így már idén eljárást indíthatnak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll – írta a portfolio.hu.

Megindulhat az EP-eljárás Magyarországgal szemben

A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt

már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

A paktum felülvizsgált szabályai értelmében az Európai Bizottság számára nehezebb lesz túlzott hiány esetén követendő eljárás alá vonni egy tagállamot, ha alapvető, a gazdaság ellenállóképességét növelő beruházások folynak az adott országban..

Az EU által finanszírozott programok társfinanszírozásával kapcsolatos valamennyi nemzeti kiadást ki kell majd zárni a kormány kiadásainak kiszámításából – írta a portál.

Az elfogadott stabilitási és növekedési paktum meghatározza azt is, hogy

a költségvetési hiány nem lehet 3 százalék felett.

Azok a tagállamok, amelyek e szint felett állnak, évente csökkenteniük kell azt, három éven belül elérve a célszintet.

Április 9-én megírtuk, hogy a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint márciusban 617 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés. Ezzel az első három hónapban 2321 milliárd forintos összesített deficit alakult ki, ami

a tavaly tavasszal az idei évre betervezett pénzforgalmi hiány 92 százalékát is meghaladja.

Varga Mihály felkötheti a nadrágot

A 3 százalék alatti költségvetési hiánytól egyelőre olyan távol állunk, mint Makó Jeruzsálemtől. A magyar költségvetés esetében 6,7 százalék volt a hiány, tehát bőven a célszint felett állt 2023 végén, az idei évre pedig 4,5 százalékos értékkel számol a kormány.

A mostani „korrekció” nem feltétlenül jár majd a 2010-es évek első felében látott durva csatározással az Európai Bizottság és Orbánék között. Az új szabályok nagyobb rugalmasságot is lehetővé tesznek. A nemzeti terv célkitűzéseinek eléréséhez a szokásos négy év helyett három plusz évet is biztosítanak. Azért, hogy visszatérjenek az adott országok a fenntartható büdzsépályához.

Kérdés, hogy elég lesz-e három év arra, hogy az Orbánék által létrehozott elképesztő hiány helyett fenntartható legyen a költségvetés.

Valódi Hírek