Tovább tombol a megkettyent időjárás: Mutatjuk, hol csapnak le a heves zivatarok kedden (+térkép)

Mutatjuk az időjárás-előrejelzés részleteit, zivatar jön.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre Baranya, Somogy, valamint Tolna vármegyére a várható heves zivatar miatt.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése keddre. Forrás: met.hu.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzése keddre. Forrás: met.hu.

A HungaroMet időjárás-előrejelzése szerint kedd hajnalban a Nyugat-Dunántúlon újból erősen megvastagszik a felhőzet. Éjféltől az ország nyugati tájain fordulhat elő záporeső,

a Kőszegi-hegységnél akár havazást is tapasztalhatnak az ott élők.

A szél átmenetileg megerősödik a hajnali órákban, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 Celsius-fok között alakul majd. Az időjárás-előrejelzés szerint ugyanakkor az északkeleti területeken ennél hidegebb is lehet, így helyenként gyenge fagy is előfordulhat.

Kedd délelőtt a Nyugat-, Északnyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az égbolt, az ország ezen részén eső várható. Másutt délután vastagszik meg a felhőtakaró. Napközben a keleti, északkeleti szél élénkül meg, miközben a hőmérők higanyszálai 11 és 21 fok között ingadoznak majd. A Dunántúl nyugati részén azonban ennél hidegebb is lehet.

Mi az a zivatar?

A zivatar általában a meleg időszakban (március 1.–október 31.) alakul ki, amikor a hőmérséklet nagysága és a napsugárzás miatt elég energia (angolul CAPE, Convective Available Potential Energy, azaz Elérhető Konvektív Potenciális Energia) szabadul fel, és ennek a feláramlásnak (ami gyakran nagyon heves is lehet) köszönhetően létrejön a zivatarfelhő (cumulonimbus, cb).

Ezt a folyamatot nevezzük konvekciónak. A zivatarok, különösen, amikor egy forró, meleg periódust egy markáns hidegfront szakít meg, zivatarláncokba rendeződhetnek. Az ilyen láncokban kialakulhatnak fejlett zivatarfelhők is, amelyeket szupercellának nevezünk – írja a Wikipedia.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek