Póló vagy kabát? Mutatjuk a friss időjárás-előrejelzést

Ilyen ruhában indítsd a hetet.

Hűvösen indul a jövő hét is

Általában közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, de éjszakára a Dunántúlon nagyobb területen kiderül az ég, másutt pedig felhősebbre fordul az idő. A hét utolsó napján elszórtan, nagyobb számban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában fordulhat elő zápor, amelyet estig jégdara és villámtevékenység is kísérhet – közölte vasárnap délután HungaroMet.

Éjszaka a felhősebb keleti és középső tájakon a zápor mellett többfelé számíthatunk esőre is, az egybefüggőbb csapadékzóna pedig csak hétfőn napközben hagyja el hazánkat északkelet felé. Mögötte helyenként kialakulhat záporeső. Záporoktól, zivataroktól függetlenül a Dunántúlon és az északkeleti tájakon erősödhet meg az északias szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 Celsius-fok között alakul, de a kevésbé felhős és

szélárnyékos nyugati tájakon gyenge fagy sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 15 fok között alakul.

Várható időjárás Európában

A Fekete-tenger térségében ciklon örvénylik, amelynek melegfrontja a Kelet-európai-síkság felé, hidegfrontja a Kaukázus irányába húzódik. A frontok mentén és a ciklon középpontjának környezetében sokfelé felhős, csapadékos az idő, helyenként 20-40 mm mennyiséget mérnek.

Ezzel ellentétben a Brit-szigetek felett anticiklon terebélyesedik, amely Nyugat-Európa időjárását is meghatározza. Száraz, napos időt okoz, az óceánhoz közelebb viszont gyakrabban zavarják felhők a napsütést.

A feljebb említett légörvény hátoldalán hideg légtömeg érkezett a kontinens fölé, így az Alpok-Kárpátok vonulatától északra 10 fok alatt, délebbre 15 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A mediterrán térségben viszont továbbra is 20 fok felett, az Ibériai-félszigeten néhol 25-30 fok között alakul délután a hőmérséklet.

Ebben a térségben is több órára kisüt a nap, de a nappal képződő gomolyfelhőkből több helyen alakulnak ki záporok, elszórtan zivatarok. Hétfő estig a Kárpát-medencébe is hűvösebb légtömegek érkeznek, változóan felhős időre van kilátás elszórtan csapadékkal.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek