Botrány Szekszárdon: Lenyúlta a beígért pótlékot, majd lapátra tette a dolgozókat a közbeszerzéseken taroló cég

A B+N Referencia Zrt. februárban közölte velük, hogy elbocsátják őket.

Januártól egy, az állami közbeszerzéseket sorra nyerő vállalkozáshoz került a szekszárdi kórház takarításának ügye. Rövidesen 5 takarítónak kellett búcsút intenie az állásától. Közülük kettő, Balog Tímea és Szabó Anikó a minap a Házon kívül stábjának nyilatkozott a történtekről.

Mint megosztották, február 29-én, délben közölte velük egy számukra ismeretlen hölgy a B+N Referencia Zrt.-től, hogy nem folytatják velük a munkát. Anikó 9 éve, Tímea is hosszú ideje dolgozott a kórházban, mégis próbaidőn voltak, így az elbocsátásukat nem is indokolta meg a cég.

A B+N az év elején új munkaszerződést kötött az alkalmazottakkal, kecsegtető ajánlattal álltak elő, ám a februári fizetés lelombozó volt. A dolgozók kevesebb bért kaptak a beígértnél. A munka törvénykönyve kimondja, hogy pluszpénz jár azért, ha az alkalmazottak hétvégén vagy ünnepnapokon is munkába állnak. Az érintettek elmondása szerint azonban a cég ezzel nem törődött, ehelyett a szokásos óradíjat fizette.

Az egyik érintett a NAV-hoz fordult

„Bent voltam a NAV-nál, mert nem értek a bérszámfejtéshez, és megnézettem a bérpapíromat. A hölgy átnézte, és nem értette, hogy mi az a fertőtlenítő pótlék, és azt sem, hogy miért nincsen rajta túlóra”

– részletezte Tímea, aki kiderítette, hogy a fertőtlenítő-pótlék túlórát takarja.

A Házon kívül egy egykori területvezetőtől érdeklődött az esettel kapcsolatban. Utóbbi kifejtette, azzal, hogy a cég fertőtlenítő-pótlékot fizetett, túlórát pedig nem, kevesebb pénzt adott a takarítóknak. Ráadásul annyit dolgoztatták az alkalmazottakat egy évben, amennyit csak akarták, hiszen így nem kellett figyelembe venniük a törvényben előírt maximumot.

A B+N közleménye szerint minden kórházban a törvényi előírásnak megfelelően járnak el. Részletezésük szerint amennyiben az alkalmazottak túlóráznak, és az a jelenléti íven is megjelenik, akkor azt a bérszámfejtésnél is figyelembe veszik.

A dolgozók szerint azonban nem vezettek jelenléti ívet. A megkérdezett területi vezető – akihez több kórház is tartozott – szerint a számítógépen vezetett adatok sem feltétlenül tükrözik a valóságot.

A B+N ezzel összefüggésben annyit közölt, hogy társaságuknál alapkövetelmény a valóságnak megfelelő adatok rögzítése.

Az érintett takarítók úgy érzik,

ostobának nézte őket a cég, az ennek hangot adókat pedig elbocsátották.

Tímea és Anikó bejelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a történtek miatt.

A B+N Referencia Zrt.-ről

2022 augusztusában írtunk arról, hogy egy év alatt csaknem 1600 fővel növelte alkalmazottai számát az elsősorban takarítási tevékenységre koncentráló, a közbeszerzéseken taroló B+N.

A vállalat jelentős részben állami megrendelésekből él. A társaság 2021-ben egyetlen év alatt majdnem 480 milliárd forintnyi állami közbeszerzéseken kapott megrendeléseket.

(rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek