Döntött a bíróság: Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a volt fellebbviteli főügyész

Ihász Sándor ügyében szerdán hirdettek ítéletet.

Hivatali visszaélés miatt jogerősen 1 év – 1 évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyészt a Fővárosi Törvényszék szerdán.

A volt ügyész az egyik büntetőeljárással összefüggésben neki átadott bizonyítékot nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére. Azt hivatali irodájában, a szekrényében tárolta és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget sem.

Így lehetetlenné tette, hogy a bizonyítékot a nyomozó hatóság értékelje. Ezenkívül hivatalos személyként felvilágosítást adott egy folyamatban lévő büntetőügyben olyasvalakinek, aki erre a tájékoztatásra nem volt jogosult. Ezzel a vádlott

megszegte a rá mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét.

Enyhítették az első fokon meghozott ítéletet

A Pesti Központi Kerületi Bíróság korábban, első fokon 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte a vádlottat, ez ellen ő és a védője fellebbezett.

A másodfokon eljáró törvényszék szerdán kimondta: a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő ítéletet hozott. A bizonyítási eljárás során a széles körben beszerzett bizonyítékok törvényes értékelésével hiánytalan és hibátlan tényállást állapított meg, indokolási kötelezettségét teljesítette.

A megállapított tényállásból helyesen vont le következtetést a vádlott bűnösségére vonatkozóan, a bűncselekményt pedig helyesen minősítette.

A másodfokú bíróság az elsőfokú döntést annyiban változtatta meg, hogy az időmúlás miatt, amely nem róható a vádlott terhére,

a kiszabott szabadságvesztés próbaidejét 2 évről 1 évre mérsékelte

– közölte a törvényszék sajtóosztálya.

A vád szerint Ihász Sándor 2017 októberében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség akkori vezetőjeként olyan dokumentumokat vett át barátjától, Gyárfás Tamás médiavállalkozótól, amelyek új bizonyítékokat tartalmaztak Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával kapcsolatban.

Ihász azonban nem jelentette ezt a nyomozóhatóságoknak, illetve a Legfőbb Ügyészségnek, hanem az irodájában elzárta a dokumentumokat.

A Fővárosi Törvényszék a Fenyő-ügyben februárban hirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletet, amelyben felbujtóként Gyárfás Tamást hét év, Portik Tamást életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta.

(MTI)

Valódi Hírek