Videóval: Megszólalt Szijjártó Péter az iráni támadás magyar érintettjeiről

Iránban jelenleg 74 magyar állampolgárról tudnak.

Izraelben 24 magyar állampolgár lépett közvetlenül kapcsolatba a nagykövetséggel, miután Irán drónokkal és rakétákkal súlyos támadást intézett az országgal szemben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Facebook-oldalán.

A jelenlegi információk szerint

egy magyar állampolgár sem volt közvetlen elszenvedője a támadásnak

– tette hozzá.

„Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért drón- és rakétatámadást, kiállunk Izrael mellett ebben az esetben is”

– mondta videóüzenetében Szijjártó Péter.

Közölte: Irán drónokkal és rakétákkal súlyos támadást intézett Izraellel szemben. Ez egy olyan támadás, amely minden eddiginél nagyobb eszkalációs kockázattal jár a Közel-Keleten, és adott esetben a globális biztonságot is veszélyeztetheti.

„Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított támadást”

– nyomatékosította.

„Nekünk ebben a konfliktusban természetesen a legfontosabb feladatunk az, hogy a magyar emberek biztonságáról gondoskodjunk. Éppen ezért a nagykövetségeink a térségben természetesen 24 órás szolgálatot teljesítenek. Az izraeli, az iráni, a szíriai, a jordániai, a libanoni képviseleteink is érintettek ebben a munkában”

– mondta.

Az adatokat ismertetve közölte: Izraelben 24 magyar állampolgár lépett közvetlenül kapcsolatba a nagykövetséggel az éjszaka folyamán,

valamennyien jól vannak.

A jelenlegi információk szerint az Izraelben élő, kettős állampolgársággal is rendelkezők és az ideiglenesen ott tartózkodó magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak – tudatta.

„Ha valaki mégis bajba kerül, akkor tőle azt szeretném kérni, hogy

a nagykövetségünk ügyeleti számán, illetve a konzuli szolgálatnál azonnal jelentkezzen”

– emelte ki.

Elmondta: Iránban jelenleg 74 magyar állampolgárról tudnak, velük a lehetőségekhez mérten folyamatosan veszik fel a kapcsolatot telefonon.

Videó:

Mint ismert, Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az Izrael elleni támadásról >>ITT<< írtunk részletesen.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Kapcsolódó:

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot az Izrael elleni támadás miatt

Valódi Hírek