Váratlan helyen bukkant fel Sulyok Tamás: Orbán ellenségével tárgyalt az új köztársasági elnök (+fotók)

Magyarország elítéli az orosz agressziót – jelentette ki Sulyok Tamás.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát és célját, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve, a közös együttműködés révén magasabb szintre emeljék a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban – közölte a Sándor-palota csütörtök este az MTI-vel.

Közös nyilatkozatot fogadtak el

Az államfő a közlemény szerint állította: Magyarország számára kiemelten fontos „a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok továbbfejlesztése”, valamint a közép- és kelet-európai országok összeköttetése. Jelezték, a csúcstalálkozón részt vevő államok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el.

A Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária – részvételével minden évben megrendezik a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját és üzleti fórumát – tudatták.

A közlemény szerint a magyar államfő több kétoldalú találkozón is részt vett.

Gratulált Romániának a schengeni övezethez való csatlakozáshoz

Klaus Werner Iohannis román elnökkel az országaik közötti kapcsolatok erősítéséről, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségről egyeztetett. Sulyok Tamás gratulált Romániának a részleges csatlakozásához a schengeni övezethez, és azt mondta, már rég teljes jogú tagnak kellene lennie az országnak, amit hazánk mindig is támogatott.

Elítélte Vlagyimir Putyin háborúját

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás kijelentette:

Magyarország elítéli az orosz agressziót,

és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, a háborúban álló ország humanitárius segítéséért. A magyar államfő szerint meg kell állítani a háborút, így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt, a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása.

A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára, és garantálására – írták.

Sulyok Tamás kijelentette: jogászként úgy véli, egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat. A találkozón

mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és konstruktív tárgyalások folytatása mellett

– áll a közleményben.

Kiálltak a visegrádi együttműködés erősítése mellet

Edgars Rinkevics lett köztársasági elnökkel való egyeztetésén Sulyok Tamás közölte: Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak. Ennek egyik bizonyítéka – mondta –, hogy a Magyar Légierő sorozatosan részt vesz a balti légtérrendészeti misszióban. A gazdasági együttműködések mellett a kulturális kapcsolatokban is új fejezetek nyílhatnak a két állam között, hiszen Magyarország kész megosztani a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat tapasztalatait Liepajával, ahol 2027-ben rendeznek ugyanilyen projektet – közölte a magyar köztársasági elnök.

Nagyra értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok „problémamentesek”, és a két állam álláspontja között tapasztalható eltérések ellenére mindig nyitottak a párbeszédre – fogalmaztak.

A Szlovák Köztársaság képviselőjével – Tomás Taraba miniszterelnök-helyettessel – folytatott egyeztetésén Sulyok Tamás úgy fogalmazott: mindkét országnak érdeke a stratégiai partneri kapcsolatok erősítése.

Egyetértettek és kiálltak a visegrádi együttműködés erősítése mellett,

amely fontos stratégiai egyeztető és együttműködési fórum. A magyar államfő megerősítette a korábbi gratuláló levelében foglaltakat, hogy hivatalba lépését követően várja Budapestre Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt – tájékoztatott a Sándor-palota.

(Sulyok Tamás/Facebook / MTI)

Valódi Hírek