Kitört a nemzetközi botrány: Már Európa legnagyobb hírcsatornája is retteg Orbánék aljas módszereitől

Nem elég a mostani médiahatalom?

Sokan megrémültek, amikor Pedro Vargas Santos David portugál üzletember 2022 elején megjelent a Euronews televízió csatorna munkatársai előtt.

Az egyik legnagyobb hírcsatorna Európában

2021 végén jelentették be, hogy David cége meg fogja vásárolni a saját állítása szerint havonta 145 millió nézőt elérő, egyik legnagyobb európai hírcsatornát. Ezt félelemmel nézték az európai sajtószabadságért aggódó szervezetek és emberek a televízión kívül és belül is.

A riadalom oka az volt, hogy Davidról lehetett tudni,

szoros személyes és üzleti szálakon is kötődik Orbán Viktor kormányához.

Orbánék pedig az elmúlt néhány évben jelentősen leszűkítették a független újságírás lehetőségeit Magyarországon, és ezzel párhuzamosan

felépítettek egy hatalmas propagandagépezetet.

Magyar közpénzből

Kapcsolódó: Kirobbant a botrány: Hatalmas elbocsátásba kezd Európa legnagyobb hírcsatornája

David azt nem árulta el sem a Euronews dolgozóinak, sem az ügyben érdeklődő újságíróknak, hogy kik biztosították a forrást az ügylethez. A cége annyit közölt még 2021-ben az Expresso portugál újsággal, hogy az ügyletben nincs közpénz, és magyar üzletemberek sincsenek a befektetők között.

A Direkt36 azonban kiderítette, hogy

a mintegy 150 millió eurós ügylet jelentős részét magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták.

45 millió eurót – a jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot – egy magyar állami tőkealap biztosított. Ez a korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, majd később egy egyetem alá kiszervezett Széchenyi Alapok (SZTA) nevű cég volt. A pénzt a Euronewst végső soron felvásárló, European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapba helyezték el.

Rogán embere is benne volt

A European Future Media Investment Fund egyik befektetője 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a New Land Media nevű magyar cégtől. Ez a társaság annak a Balásy Gyulának az érdekeltsége, akinek cégei az elmúlt tíz évben több százmilliárd forint értékben kaptak megbízásokat a kormányzati kommunikációs kampányokban.

Ezeket a kampányokat Orbán egyik legközelebbi bizalmasa,

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője felügyeli.

Politikai célok a háttérben

Bár a Euronews szerkesztőségi döntéseibe láthatóan nem avatkoznak bele olyan egyértelműen, mint a megvásárolt magyar sajtóéba, vannak aggasztó tendenciák. Az SZTA munkatársai által készített egyik előkészítő anyagban például az szerepelt, hogy a célok között van egyetemekkel együttműködni a

„baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése” érdekében.

Az SZTA 2022 februárjában a kormány döntése értelmében átkerült az Óbudai Egyetemet fenntartó Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány tulajdonába. Technikailag így az SZTA kikerült a kormányzati felügyelet alól, de azért a kötődés megmaradt.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter lett,

és az SZTA továbbra is olyan befektetési alapokat kezelt, amelyekbe nagyrészt a magyar állam tette be a pénzt.

Az SZTA úgy tette be a pénzt a European Future Media Investment Fund befektetési alapba, hogy a kiszivárgott iratok szerint

fogalma sem volt arról, hogy milyen más befektetők vesznek részt a projektben.

Befolyást akartak Európában

A tervek szerint a vásárlással a cél az

„EU legbefolyásosabb és leginformatívabb médiumának létrehozása,

Brüsszel elszámoltathatóságának és számonkérhetőségének missziójával”.

A Direkt36 információi szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell az Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”

– mondta el a neve elhallgatását kérő forrás.

Valódi Hírek