Kirobbant a botrány: Hatalmas elbocsátásba kezd Európa legnagyobb hírcsatornája

Orbánig vezetnek a szálak.

Többnapos sztrájkot jelentett be a Euronews hírtelevízió dolgozóinak szakszervezete, mert a cég tulajdonosa március elején arról számolt be, hogy csaknem kétszáz dolgozót, köztük

a szerkesztőség kétharmadát is elbocsájtják a csatornától,

és eladják a lyoni székházat is.

A Le Monde francia lap az üggyel kapcsolatban arról írt, hogy a dolgozók a cég felszámolására akarják felhívni a figyelmet a sztrájkkal. A pénteken kezdődött tiltakozó akció hétfő hajnalig tart.

Még 2021 decemberében közölték, hogy a portugál tulajdonban lévő Alpac Capital felvásárolja a médiavállalat 88 százalékos tulajdonrészét, az ügyletet tavaly júliusban ütötték nyélbe.

Pedro Vargas David, a cég ügyvezetője, annak a Mario Davidnak a fia, aki jelenleg

Orbán Viktor hivatalos tanácsadója is.

A Euronews dolgozóit tömörítő szakszervezet a sztrájk kereteiben arra kérte a dolgozókat, hogy

ne menjenek be az irodákba, maradjanak otthon.

Az Alpac átszervezésről beszél, a csatorna dolgozói szerint viszont a hírtelevíziót teljesen leépítik, és – mint mondták – a cég „az állásaink feláldozásával akar profitot termelni”.

A dolgozók arról számoltak be, hogy Pedro Vargas David kilenc hónappal korábban tett ígéretet arra, hogy befektetésekre és fejlesztésekre számíthatnak, továbbá újabb dolgozókat vesznek fel.

A dolgozók közölték, március 16-tól március 20-ig sztrájkolni fognak. Emellett

Emmanuel Macron francia elnökhöz, valamint az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért.

Az Euronews egy többnyelvű, páneurópai hírcsatorna, amely adását 1993 januárjában kezdte meg. A 24 órás televízió egyidejűleg tizenegy nyelven érhető el: arab, angol, francia, görög, német, olasz, spanyol, portugál, orosz, török és magyar nyelven.

A csatorna 300 millió háztartásban, 151 országban van jelen, ebből 179 millió európai háztartásban található meg, megelőzve ezzel a CNN Internationalt, a BBC World Newst és a CNBC Europe-ot.

(lemonde.fr/rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek