Döbbenet: A taxisokat ellenőrző rendőrök olyat láttak, amit még soha

Pedig van tapasztalatuk egy-egy taxis kapcsán.

Április első hétvégéjén a budapesti rendőrök 166 taxisofőrt ellenőriztek. Az egyikükről kiderült, hogy

kábítószer hatása alatt, jogosítvány nélkül, kétszeres eltiltás ellenére vezetett

– írta meg a police.hu.

Ilyennel még a rutinos kollégák sem találkoztak

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztály és a VI. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai a Budapesti Közlekedési Központ taxiellenőreivel tartottak közös ellenőrzést a XIV., Dózsa György út 1. szám előtt 2024. április 6-án és 7-én.

Az ellenőrzéseken összesen 166 taxit és a sofőrjét ellenőrizték. Egy sofőrt elfogtak, mert a rendőrök megállapították, hogy jogosítvány nélkül, kétszeres eltiltás hatálya alatt vezetett. Mindezt azzal tetézte, hogy kábítószer befolyása alatt rótta a főváros útjait. Tettével nem volt egyedül –

egy másik sofőr szintén az eltiltás hatálya alatt vezetett,

ruházatában pedig drog fogyasztására utaló, anyagmaradvánnyal szennyezett csövet találtak. A rendőrök előállították mintavételre, ami pozitív értéket mutatott.

Túlpörgetett taxiórák

Három személyszállító az előre meghatározott tarifánál jóval többet számlázott.

Menet közben, az utas tudta nélkül átváltották az órát, hogy az a végén magasabb összeget mutasson. A tarifázással két sofőr a jogszabályban meghatározott 440 forint/kilométer helyett 880 forinttal számolt, egy pedig

menet közben 3500, majd 5500 forint/kilométer díjra váltotta át a számlálót.

Az egyenruhások az akció közben hét, záróvonalat átlépő sofőrrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot.

Engedély nélkül ment a taxis

További 9 járművezető nem tudta a helyszínen igazolni, hogy engedéllyel nyújt szolgáltatást. Egy esetben az autóban nem hitelesített taxiórát használtak, az egyik sofőr szabálytalanul fordult meg, 2 engedélyének lejárt az orvosi érvényessége.

Összesen 4 esetben intézkedtek még elsőbbségadás elmulasztása miatt a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, lejárt műszaki engedély és biztosítás hiánya miatt. Egy személyszállítóval és utasával szemben biztonsági öv használatának elmulasztása miatt közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök.

Valamint a vezetővel szemben gyermekbiztonsági berendezés használatának elmulasztásáért háromrendbeli szabálysértési feljelentéssel éltek.

A BRFK a társszervekkel közreműködve továbbra is folytatja a hasonló ellenőrzéseket Budapest teljes területén.

Valódi Hírek