Mi folyik itt? Valami nagyon különöset szúrtak ki Orbánék keddi kormányülésén

Olyan helyen tűnt fel Senyei György, hogy az felvet néhány kérdést.

A közösségi médiában osztottak meg egy képet a keddi kormányülésről. Ebben még nem lenne semmi különös, Orbán Viktor szeret arról posztolni, hogy „dolgozik”.

Ám a képen feltűnt Senyei György, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke is. Annak a bírói hivatalnak a vezetője, amelyik Orbánék szerint független.

„Kormányülés. Nekünk Magyarország az első!”

szöveggel osztottak meg egy fotót a miniszterelnök Facebook-oldalán kedden.

Mit keresett a kormányülésen Senyei György?

A portál kérdéseket küldött Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének és az OBH sajtóirodájának a történtekkel kapcsolatban.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta a megkeresésre:

„A kormány a költségvetésről tárgyalt. A hatályos törvények szerint ilyenkor kötelező meghívni a Magyar Nemzeti Bank és az Országos Bírói Hivatal képviselőjét.”

A jogszabályok szerint az OBH elnöke állítja össze a bíróságok költségvetését, majd számol be arról, és irányítja a bíróságok gazdálkodását is.

Alacsony bérek

Márpedig egy februári levél szerint az OBH elnöke a méltatlanul alacsony bírói fizetésekről panaszkodott.

Akkor azt írta, hogy ez már a bíróságok működését is veszélyezteti, mert hatalmas fluktuációhoz vezet. A kiszivárgott dokumentumban arról tájékoztatta a bírósági dolgozókat, hogy tavaly év elejétől egyeztet a bérrendezésről a Pénzügyminisztériummal és az Igazságügyi Minisztériummal, februárban is megkereste a két minisztert.

Valódi Hírek