Orbánék újra hátraarcot vettek? Érthetetlen rendelkezést adtak ki vendégmunkásokról

Kicsit átgondolatlan a kormányzás.

Az Orbán-kormány új rendelete már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ezek szerint módosítják a vendégmunkásokról szóló tavalyi kormányrendeletet. Ez jogi bikkfanyelven így szól:

„A harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről, a fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjának az összevont kérelmezési eljárásban való szakhatósági közreműködéséről.

Valamint a Magyarországon engedélymentesen foglalkoztatható

harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának bejelentéséről,

és a munkabér megtérítéséről”

– szóló 2023-as rendelet módosításáról van tehát szó.

Vendégmunkások állami szervnél nem dolgozhatnak

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett új szabály alapján az állami, költségvetési szerveknél, állami irányítás alatt álló cégeknél megtiltják a vendégmunkások foglalkoztatását.

Azt a jövőben csak kivételes esetben engedélyezik.

Ez segít majd? Bár a jogszabályt módosították: lássuk be, ez nem sokat segít a helyzeten. Állami intézményben és költségvetési szervnél nem igazán dolgoznak vendégmunkások. Valószínűleg a minisztériumokban is viszonylag kevéssel találkoznánk.

Az akkumulátorgyárak ellenben egyre inkább építenek a külföldi munkaerőre.

Mint ismert, a dél-koreai Bumchun korábban több milliárdos állami támogatást kapott, hogy munkahelyeket teremtsen. Viszont a cég januárban mégis úgy döntött, kirúgják a magyar dolgozókat, hogy a helyükre vietnámi vendégmunkásokat vegyenek fel. Az elbocsátott hazai munkások nehéz helyzetbe kerülnek, mivel az eset Nógrád megyében történt, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliség.

Beszámoltunk arról is, hogy a Samsung SDI megerősítette: döntés született a harmadik gödi gyár megépítéséről. A február 27-i bejelentés értelmében a cég a Hyundai-jal működik majd együtt a beruházás során, 2026 és 2032 között 500 ezer elektromos jármű akkumulátorát gyártanák le.

A második gyár építése már folyik, azt idén szeptemberben adhatják át. A harmadik a hírek szerint 2026-re készülne el, de

a munkásokat már toborozzák is hozzá a Fülöp-szigetekről.

Valódi Hírek